23948sdkhjf

Scania bromsar

Neddragningar väntar trots bra resultat. Efterfrågan på fordon minskar och en snabb anpassning är nödvändig säger Leif Östling.
Scania publicerade sin delårsrapport januari-september 2011 på fredagsmorgonen, och VD Leif Östling kommenterar:

”Scanias resultat för de första nio månaderna uppgick till MSEK 9 657. Högre fordons- och servicevolymer motverkades av en betydligt starkare krona, en högre kostnadsnivå och en förändrad marknadsmix.

Generellt har leveranserna hållits uppe på en god nivå under perioden, särskilt på marknaderna i Latinamerika, Mellanöstern, Ryssland och Norra Europa.

Under slutet av perioden har dock efterfrågan på fordon bromsat in, främst i södra Europa men också i Mellanöstern. Kunderna har blivit tveksamma till att lägga order, främst beroende på förväntningar om en lägre ekonomisk aktivitet.

Eftersom Scania arbetar med korta leveranstider kommer den dagliga produktionstakten från och med november att sänkas med mellan 10 och 15 procent på global basis. En snabb anpassning till efterfrågan minskar risken för lageruppbyggnad.

Neddragningen sker i första hand genom att cirka 900 visstidsanställningar i Europa inte förlängs. Mot bakgrund av det osäkra ekonomiska läget har Scania en beredskap att vidta åtgärder om efterfrågan försämras ytterligare. Dock finns det ett ersättningsbehov i den europeiska marknaden då de relativt låga lastbilsleveranserna under 2009 och 2010 betyder att flottans genomsnittsålder är relativt hög.

I Brasilien finns en osäkerhet kring efterfrågan under första halvåret 2012 beroende på införandet av emissionsbestämmelsen Euro 5. Efterfrågan på service är på en hög nivå i alla regioner och Scania fortsätter arbetet med att effektivisera och bygga ut servicenätverket.”

Sammanfattning av de första nio månaderna 2011
• Rörelseresultatet steg till MSEK 9 657 (9 021), resultatet per aktie steg till 9,11 (7,63) kronor
• Nettoomsättningen ökade med 16 procent till MSEK 64 795 (55 663)
• Kassaflödet uppgick till MSEK 3 866 (8 388) för Fordon och tjänster

Läs hela rapporten här.

Källa: Scania

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.281