23948sdkhjf

Chalmers-föreläsning: Nanoteknik - 5 november

En stor forskningsproposition från Bill Clinton år 2000 rubricerades ”Nanotechnology – the next industrial revolution”. Hade han rätt?
William Chalmers-föreläsning: Nanoteknik - att göra stordåd av småsaker

En stor forskningsproposition från Bill Clinton år 2000 rubricerades ”Nanotechnology – the next industrial revolution”.

Hade han rätt?

Dagens möjlighet att tillverka och manipulera materien i form av pyttesmå strukturer ger helt nya framtidsutsikter inom till exempel hållbara energisystem, medicin, IT, miljöteknik, bio- och materialteknik. Men vad innebär det egentligen? Bengt Kasemo ger konkreta exempel från vetenskapens och företagens världar hur vårt samhälle kan påverkas av nanoteknik på lång och kort sikt.
Föreläsaren
Bengt Kasemo kallar sig humanist och är både entreprenör och vetenskapsman. På sin bana som forskare har han rört sig från ytfysik via biologiska gränsytor till nanoteknik i gränszonen mellan fysik, biologi och kemi. Han har arbetat med såväl katalytisk avgasrening som tandimplantat och har nyligen omsatt forskning i världsklass till en konkret produkt – extremt känslig mätutrustning i företaget Q-Sense. Han är engagerad i att göra vetenskapen mer begriplig och är även en aktiv debattör om nanoteknikens möjligheter och risker.

År 2007 fick han Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins, (IVA), stora guldmedalj för sina insatser som entreprenör samt synnerligen framstående och omfattande insatser som forskare och forskningsledare vid Chalmers.

Program
18.00 Rektor hälsar välkommen
Föreläsning
19.00 Mingel i Kårhuset med föreläsaren och andra medverkande
Bakgrund till föreläsningen
Sedan 1991 hålls en William Chalmers-föreläsning runt årsdagen av skolans start den 5 november 1829. Med denna föreläsning vill Chalmers hedra minnet av William Chalmers som var direktör i Ostindiska kompaniet och i sitt testamente år 1811 donerade medel till en "industrie-skola" som utvecklats till Chalmers tekniska högskola.

Föreläsningarna vänder sig till alla intresserade och hålls i en populärvetenskaplig form.

Arrangörer
William Chalmers-föreläsningen arrangeras av Chalmers tekniska högskola i samarbete med Chalmers Studentkår och Chalmersska Ingenjörsföreningen.

Läs mer om tidigare föreläsare


Kategori Föreläsning
Tid: 2008-11-05 18:00
Sluttid 2008-11-05 20:00
Plats Runan-salen, Chalmers Kårhus, Chalmersplatsen 1
Campus Johanneberg
Kontaktuppgifter
Sofie Hebrand
Informationsavdelningen
+46 31 772 84 64
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109