23948sdkhjf

Firefly AB: Delårsrapport

Delårsrapport januari - september 2008
Firefly AB

DELÅRSRAPPORT FIREFLY AB (PUBL), JANUARI-SEPTEMBER, 2008

* Orderingången minskade med 14 % till 57,8 mkr (67,0 mkr)
* Orderstocken ökade med 4 % till 71,3 mkr (68,5 mkr)
* Omsättningen ökade med 5 % till 54,4 mkr (51,8 mkr)
* Rörelseresultatet förbättrades med 1,4 mkr till 5,7 mkr (4,3 mkr)
* Resultat efter finansnetto 6,4 mkr (4,6 mkr)
* Resultat per aktie 0,77 kr (0,56 kr)

Verksamheten

Hösten 2008 har på grund av den internationella finanskrisen varit mycket dramatisk. Möjligheterna för många företag att finansiera sin verksamhet har starkt beskurits. Fireflys styrelse har sedan många år haft en tydlig policy, när det gäller expansion och företagsförvärv och därmed rörelsekapitalbindning. Detta har medverkat till uppbyggnaden av en mycket stark kassaställning och soliditet. Bolaget är helt obelånat. Finanskrisen berör således inte Firefly direkt.

I kölvattnet av finanskrisen har följt en allmän nedgång av konjunkturen. Denna har dock ännu inte drabbat Firefly. Orderstocken är stor och motsvarar i stort sett ett års omsättning. Verksamheten är till del inriktad på säkerhet i offentliga infrastrukturanläggningar, som i mycket liten utsträckning berörs av en konjunkturnedgång. Den övriga verksamheten innebär skydd mot brand och explosioner i industrin. Riskmedvetenheten inom industrin snarast ökar, vilket för Firefly bland annat innebär tämligen låg konjunkturkänslighet. Verksamheten bedrivs dessutom mot många olika industrisegment samt i ett trettiotal länder, vilket ger en stor riskspridning. Av detta skall dock inte dras slutsatsen att Firefly förblir helt opåverkat av krisen.

Orderingången inom affärsområdet Industriapplikationer har fortsatt varit god, även om stora tidsmässiga variationer förekommer mellan olika kvartal. Orderstocken uppgick vid periodens slut till 16,3 mkr. För infrasystem, där ingen resultatavräkning skett under året, ligger orderstocken kvar på 55 mkr.

SL har, som tidigare meddelats, slutfört och godkänt provdriften av brandlarmssystemet Sentio®, som baserats på den nyutvecklade gasdetekteringstekniken MGD, vilka utvecklats och levereras av Firefly. Leverans och installation av utrustning har påbörjats under oktober och beräknas pågå under femton till arton månader. Sentio®, som levereras till SL, kommer att fungera som referens och visningsanläggning för andra tunneloperatörer. Det närmaste året kommer därför leveranserna till SL att utgöra en prioriterad del av arbetet inom affärsområdet Infrasystem. Marknadsföringen av Sentio® som system kommer steg för steg att intensifieras under 2009.


Orderingång, fakturering och resultat

Periodens orderingång uppgick till 57,8 mkr (67,0 mkr) en minskning med 14 %. Minskningen är helt att hänföra till affärsområdet Infrasystem och den större order, som erhölls från SL under motsvarande period 2007. Inom affärsområdet Industriapplikationer ökade orderingången med 19 %. Orderstocken vid periodens utgång uppgick till 71,3 mkr (68,5 mkr). Omsättningen ökade med 5 % till 54,4 mkr (51,8 mkr). Rörelseresultatet uppgick till 5,7 mkr (4,3 mkr).

(För tabell se bifogad fil.)

Tredje kvartalet

Orderingången uppgick till 15,6 mkr (18,8 mkr). Inom affärsområdet Industriapplikationer minskade orderingången med 16 %. Omsättningen uppgick till 20,2 mkr (19,2 mkr) och rörelseresultatet blev 3,3 mkr (4,1 mkr).

Investeringar, likviditet och soliditet

Vid utgången av perioden uppgick likvida medel till 16,3 mkr (13,8 mkr). Bolaget är skuldfritt. Investeringarna under perioden uppgick till 417 tkr (627 tkr). Soliditeten vid periodens slut uppgick till 59 % (63 %).

Ny handelsplats för Fireflyaktien

Styrelsen har med oro åsett den turbulens, som förevarit på handelsplatsen NGM Equity. Styrelsen beslutade redan i augusti att utreda förutsättningarna för ett byte av handelsplats. Avtal har sedan upprättats med Remium som Certified Adviser samt med NASDAQ OMX om notering av Fireflyaktien på First North-listan. Första handelsdag på First North blir den 29 oktober 2008.

Personal

Antalet anställda uppgick vid periodens slut till 43 personer (36).

Utsikter för helåret

En stor orderstock och goda bruttomarginaler inom affärsområdet Industriapplikationer samt påbörjade leveranser till SL inom affärsområdet Infrasystem, innebär att styrelsen står fast i sin prognos att bolaget uppnår ett väsentligt bättre resultat än föregående år.

Styrelsen och verkställande direktören försäkrar att delårsrapporten ger en rättvisande översikt av företagets verksamhet, ställning och resultat samt beskriver de väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som företaget står inför.

Stockholm den 20 oktober 2008
FIREFLY AB (publ)


Robert Rehbinder
Styrelseordförande

Lars Höglund
Ledamot

Johan Löwen
Ledamot

Erik Mitteregger
Ledamot

Lennart Jansson
Verkställande direktör
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11