23948sdkhjf

Nytt lättbearbetat material från NovaCast

Novacasts nya Graphyte® 350 material är lika lätt att bearbeta som gråjärn, vilket skapar nya marknadsmöjligheter.
NovaCast har i ett samarbetsprojekt med Sandvik Coromant genomfört omfattande tester och utvärdering av CGI material tillverkat enligt den nyligen lanserade Graphyte® tekniken från NovaCasts dotterbolag Graphyte AB.

Utvärderingen av en av tre materialkvalitéer är nu klar och uppvisar överraskande goda resultat.

Enligt Sandviks testresultat uppvisar CGI kvalitén Graphyte® 350 bättre eller minst lika bra bearbetningsegenskaper som gråjärn.

Graphyte® 350 lämpar sig utmärkt för produktion av t ex c ylinderhuvud i CGI. Används Graphyte® 350 uppnås betydligt bättre prestanda utan att bearbetningskostnaden ökar, något som tidigare varit ett hinder för införandet av CGI inom fordonsindustrin.

De tester som har utförts omfattar materialkvalitéerna Graphyte® 350, 450 och 500. Utvärderingen av Graphyte® 350 är nu klar. Testerna har bl a omfattat mätning av de skärande verktygsstålens livslängd i förhållande till bearbetningshastighet vid en given energiåtgång. Vidare verktygsstålens livslängd i förhållande till bearbetad yta eller djup. Resultaten visar att NovaCast Graphyte® 350 material har bättre eller minst lika bra bearbetningsegenskaper som referensmaterialet gråjärn. Idag används gråjärn i de allra flesta motorapplikationer. Införandet av det betydligt lämpligare CGI materialet har hämmats av fördyrande processkostnader och fördyrande bearbetningskostnader.

Med NovaCast patenterade Graphyte Flow® metod kan processkostnaden reduceras avsevärt. Detta beror på att tillsatsen av legeringsmedel sker i befintlig produktionsline genom en sinnrik "reaktionskammare" som dessutom reducerar den rökutveckling som annars är vanlig inom gjuteriindustrin.

Genom att den metallurgiska reaktionen sker i en sluten kammare undviker man bl a att få karbider i CGI materialet. Karbider inverkar negativt på bearbetningsegenskaperna.

Resultatet av Graphyte ® processen är således att både processkostnaden och bearbetningskostnaden är jämförbart med dagens gråjärn. Men, med Graphyte® 350 förbättras styrkan i produkten och motorns prestanda kan höjas.

Graphyte ®350 är därför ett mycket lämpligt material för produktion av cylinderhuvuden . Däremot krävs material Graphyte® 450 eller mer för produktion av motorblock . Vidare öppnar Graphyte® 350 en möjlighet att gå ifrån det svårbearbetade segjärnet till Graphyte® 350 samtidigt som man behåller alla de positiva egenskaper som segjärnet uppvisar. Lämpliga produkter, som idag tillverkas i segjärn, för Graphyte® 350 är t ex grenrör och bedplates .

Utvärderingen av övriga Graphyte® kvalitéer slutförs under hösten 2008.

Källa: NovaCast

Om företaget
NovaCast Technologies AB producerar och marknadsför förädlat gjutgods för framställning av verktyg till karosskomponenter samt programvaror för beredning, simulering och processkontroll, för effektivare produktionsprocesser för den globala fordonsindustrin och dess underleverantörer. Med Camitotekniken tillverkas gjutgods i ett stycke för framställning av verktyg för formning och pressning av fordonskarosser med en betydligt kortare ledtid än traditionella verktyg. Genom verktygstillverkaren SwePart besitter koncernen kompetens inom hela värdekedjan för framställning och försäljning av pressverktyg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078