23948sdkhjf

Så har kriget påverkat Ukrainas stål- och järnindustri

Rysslands invasion i Ukraina drabbat landet på flera sätt – inte minst stål- och järnindustrin.

I månader har den så viktiga stål- och järnproduktionen backat, enligt Stanislav Zinchenko på analysfirman GMK Center. Det skriver Dagens industri.

Under förra året krympte Ukrainas ekonomi med en tredjedel och i år väntas det stå helt still, menar flera prognosmakare. Det samma gäller för stål- och järnindustrin som vanligtvis står för en tiondel av landets BNP.

Den ryska belägringen av Mariupol förstörde Ukrainas två största stålverk och med det försvann en tredjedel av den totala stålproduktionen. Under sommaren hade volymerna gått ner till 40 procent, jämfört med innan kriget, och sedan dess ytterligare 15 procent.

Ukrainas största stålverk, Arcelor Mittal Kryvyi Rih, har idag en kapacitet på en fjärdedel av nivån före krigsutbrottet, skriver Dagens industri.

Elbristen drabbar industrin och andra storföretag hårt. Men även logistiken. Ukrainska varor måste transporteras med järnväg till hamnar i Europa då Ryssland stoppar export via hamnarna i Svarta havet. Detta har gett flera kostnadshöjningar.

En enkät från GMK visar att stål- och järnproducenter har haft ökade kostnader på 330 procent till följd av detta, jämfört med innan krigsutbrottet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093