23948sdkhjf

Överums Bruk växer så det knakar

Överums Bruk vid Västervik satsar 22 miljoner kronor – och nyanställer!
Överums Bruk vid Västervik satsar 22 miljoner kronor – och nyanställer!

Inte allt är i kris – Överums Bruk norr om Västervik fortsätter växa och satsa.

Företaget tillverkar och säljer olika typer av lantbruksmaskiner och har länge befunnit sig i en positiv trend. Bara i år har man vuxit från 120 till 170 anställda. Och nu satsar man ytterligare 22 miljoner kronor och nyanställer tio personer.

Källa: SR

Om företaget
Överums Bruk är en del av danska Kongskilde Industries A\S. Företaget tillverkar lantbruksmaskiner till plöjning, stensamling, sådd, gödsling, stubbearbetning, såbäddsberedning och radrensning.

Överums går så långt tillbaka som till 1655, då grundaren Henrik de Trij erhöll privilegiebrev för en masugn och två hammare... Att det blev kanoner som dominerade tillverkningen i mer än 150 år har sin förklaring i Sveriges ställning som stormakt under 1600- och 1700-talet.

Efterhand övergick tillverkningen till produkter som spisar, grytor och andra, för den tiden typiska, bruks och köksredskap. I mitten på 1800-talet specialiserade sig bruket på lantbruksmaskiner. Hästplogen Nr 9 blev en succé både inom och utom landet. Den tillverkades i mer än 100.000 exemplar. Traktorplogen kom 1928 och den först hydraulburna plogen 1944.

Världens första plog med helautomatisk stenutlösning, Delfinplogen, lanserades i mitten av 50-talet, och år 1959 lanserades den första traktorburna växelplogen. År 1968 introducerades S-plogen på marknaden, ett banbrytande plogsystem med ramar av profilrör, ställbar arbetsbredd och hydraulisk stenutlösning. En teknik som fått många efterföljare. Systemet har sedan utvecklats och förfinats och används idag på både tegplogar och växelplogar, såväl burna som delburna. Det var med S-plogen som Överums-namnet fann sin plats på världskartan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094