23948sdkhjf

Tekniksprång och personalluckor hos Outokumpu

Behovet av kompetensutveckling på grund av ny teknik kombinerat med pensionering av metallarbetare gör att Outokumpu får många luckor som ska fyllas ut i framtiden.
Järnbruksklubbens ordförande Bjarne Rasmussen berättar för NWT att Outokumpu står inför ett stort tekniksprång som kommer att kräva mycket kompetensutveckling. Det blir effekterna av de investeringarna man nu gör inom Outokumpu – omkring 1,8 miljarder kronor investeras i järnverket.

Men behovet för kompetensutveckling av existerande personal är inte den enda utmaningen. De närmaste tio åren kommer var fjärde metallarbetare att pensioneras från järnverket. Kompetent personal kan därför bli en ödesfråga i Degerfors.

I början av åttiotalet jobbade 1 500 metallarbetare på järnverket. Varsel har följt på varsel och nu är man nere på 405. Situationen ser helt annorlunda ut nu – plötsligt kan man förutse en stor brist på kvalificerad arbetskraft.

Outokumpu hoppas på ett Teknikcollege i Degersfors. Bjarne Rasmussen tror att denna idén delar av många andra företag i Degersfors, Karlskoga och Kristinehamn. - Företag lägger sina jobb där det finns kompetent arbetskraft, och om vi missar den utvecklingen kommer vi att få problem, säger han till NWT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.13