23948sdkhjf

Audi A1 Sportback concept med hybriddrift

Audi visar ännu en konceptstudie på den pågående Paris Auto Show- Audi A1 Sportback concept...
Audi Sverige AB

Audi A1 Sportback concept med hybriddrift

Audi visar ännu en konceptstudie på den pågående Paris Auto Show- Audi A1 Sportback concept. En femdörrars fyrsitsig bil med attityd och innovativ hybridteknik där dynamisk design kombineras med imponerande effektivitet och hög kvalitet.
Redan 2007 presenterades Audi A1 project quattro med tre dörrar. Skillnaden är inte bara de två extra dörrarna utan konceptbilens design som visar på en konsekvent utveckling. Ytor och linjer är tydligare markerade och mer dynamiska med hög kaross och ett plant sidoruteparti kantat av en coupé-liknande taklinje. Bakpartiet avrundas av en tvådelad spoiler med en effektfull mittskåra, som är inbyggd i bakrutan.

Under huven sitter en 1,4-liters TFSI-motor på 150 hk vars drivkraft leds till framhjulen via en S tronic-växellåda med dubbel koppling. Det maximala vridmomentet på 240 Nm spänner över ett brett varvtalsområde, från 1 600-4 000 v/min. En 27 hk stark elmotor, som är integrerad i drivlinan, kan leverera ytterligare 150 Nm vridmoment när bilen accelererar. Under boost-fasen, när TFSI-motorn och elmotorn går samtidigt för att möjliggöra sportig körning, ger de båda kraftpaketen en imponerande framdrivning. Den välbeprövade framhjulsdriften - som kompletteras av den nyutvecklade, ESP-styrda, aktiva differentialspärren fram - säkerställer optimal överföring av kraft till vägen.

Elmotorn kan dessutom driva bilen själv för utsläppsfri körning i exempelvis stadstrafik. Kapaciteten hos litiumjonbatterierna ger bilen en körsträcka på upp till 100 km i ren eldrift; motorn kan laddas från valfritt eluttag. Den automatiska start/stopp-funktionen, kraftåtervinningen och faser med ren eldrift, minskar bränsleförbrukningen och utsläppen från Audi A1 Sportback concept med nästan 30 procent jämfört med när den körs med enbart förbränningsmotorn. Även om elmotorns komponenter ökar den totala vikten med cirka 40 kg, förbrukar Audi A1 Sportback concept endast 3,9 liter bensin per 100 km i blandat läge, motsvarande 92 g koldioxid per km. Acceleration 0 till 100 km/h går på 7,9 sekunder och topphastigheten är 200 km/h.

Audi drive select
Audi A1 Sportback concept innehåller Audi drive select, som även finns som tillval i den aktuella generationen av bästsäljaren Audi A4. Med detta kan föraren välja mellan två specialanpassade konfigureringar av drivlinan, växlingskarakteristiken och magnetic ride-stötdämparna.

Standardinställningen är läget "efficiency" där motorn och växellådan svarar mjukt och harmoniskt på gaspedal och växlingspaddlar. I läget "efficiency" kan Audi A1 Sportback concept användas vid avstånd på upp till 100 kilometer i ren eldrift - och den är ganska snabb också: tack vare det kraftfulla batteriet går det att uppnå en hastighet på avsevärt mer än 100 km/h. Förbränningsmotorn tar endast över när batterikapaciteten sjunkit under 20 procent av maximum.

Tack vare navigationssystemets förmåga att känna av höjdskillnader längs färdvägen, kan regenereringsfaser liksom faser med högre energiåtgång, som t.ex. i uppförsbackar, beräknas redan innan resan påbörjats. Detta gör bilens drift ännu effektivare genom ett optimalt utnyttjande av elmotorn.

Sportläget är avsett att alltid kunna plocka fram den känsla av både dynamik och komfort som är så typisk för märket Audi. I detta läge drar bilens elektronik även nytta av elmotorns vridmoment för extra sportig acceleration och enastående dynamik i sidled.

Drivlinan
Kraftöverföringen till framhjulen sker genom Audis S-tronic-växellåda med dubbel koppling. Den gör det möjligt för föraren att växla på en bråkdel av en sekund utan att använda kopplingspedal och utan något avbrott i kraftflödet. Mellan förbränningsmotorn och växellådan finns den elektriska enheten och batterienheten - ett paket med kompakta litiumjonbatterier - är monterad bak i bilen, vilket ger god viktbalans.

Den så kallade regenereringsfasen är ett av detta bilkoncepts viktigaste instrument för optimering av effektiviteten när det omvandlar den bromsenergi som frigörs vid retardation tillbaka till elektrisk energi, i stället för att slösa bort den som värme.

Chassi
Chassikonstruktionen består av en McPherson framhjulsupphängning och en 4-länkad individuell bakhjulsupphängning. Stora 18"-fälgar med däck av dimensionen 225/35 R18 erbjuder både mer körglädje och större säkerhet. Med den nyutvecklade, aktiva, ESP-styrda differentialspärren fram, fördelas drivmomentet efter körsituationen, vilket ger förbättrad precision i styrningen och överlägsen riktningsstabilitet samt förbättrat grepp och dynamiska egenskaper vid kurvtagning.

Bromssystemet med sina stora bromsskivor (312 mm i diameter fram) matchar motorstyrkan mer än väl. Den elektromekaniska styrningen med hastighetsberoende servo kombinerar optimal styrkänsla med låg känslighet för ojämnheter i vägbanan och en avsevärd sänkning av energiförbrukningen. Stötdämparna utnyttjar innovativ teknik i form av Audi magnetic ride, känt från Audi R8 och Audi TT.

Design som tar för sig
Utmärkande för Audi A1 Sportback concept är de tredimensionella LED-strålkastarna. Den helt nya designen understryker än en gång den grad av frihet som denna typ av teknik har gett formgivarna. Utformningen, med ljussegment av varierande storlek - där halvljuset tar mest plats - ändrar helt frontens karaktär.

Audi A1 Sportback concept är 3,99 m lång och 1,75 m bred och har en hjulbas på 2,46 m och med dessa mått lyckas den kombinera ett sportigt utseende med ett imponerande utnyttjande av utrymmen tack vare dess små överhäng. Audi A1 Sportback concept har fyra separata säten med integrerade nackskydd och mittkonsolen rymmer den inbyggda växelspaken, som endast dras ut i Audi drive selects dynamiska läge, start/stopp-knappen för motorn, knappen för Audi drive select och armstödet med en inbyggd mobiltelefonficka.

Audi mobile device - den andra generationen
Medan Audi A1 project quattro-studien hade sin egen mobilkontrollenhet för infotainment och bilsystem, tar A1 Sportback concept ett steg längre mot framtiden: föraren kan använda sin vanliga mobiltelefon (med lämplig utrustning) som en biltelefon, adressdatabas, navigationssystem och audio/video-spelare. Samtidigt kan den användas som kontrollenhet för en lång rad bilsystem i Audi A1 Sportback concept. Det enda som krävs är en extra mjukvara, som Audi tillhandahåller på internet så att föraren kan ladda ned och installera den. Han kan sedan mata in sin färdplan eller ställa in ljudsystemet efter eget tycke, allt till exempel hemifrån.

Mobiltelefonen och bilen kommunicerar via en snabb WLAN-anslutning, till och med över stora avstånd. Systemet erbjuder även användaren en säkerhetsfunktion: inom WLAN:s räckvidd, kan det kontinuerligt övervaka bilens aktuella status, till exempel om alla fönster och dörrar är stängda. Dessutom erbjuder den extra mjukvaran en rad funktioner för komfort och bekvämlighet som fortsatt guidning på den mobila enheten till destinationen när bilen lämnats på parkeringen. Om användaren ställer in en maximal parkeringstid med enheten, leder navigationsprogrammet honom tillbaka till hans Audi A1 Sportback concept - naturligtvis i god tid, med hänsyn till det aktuella avståndet till bilen.

Under resan visar den mobila enheten sin styrka som en portabel mediaspelare. Om användaren lyssnar på en låt i en specifik körsituation - till exempel på motorvägen - läggs den in i en lämplig spellista. Mjukvaran registrerar var och när användaren föredrar att lyssna på specifika låtar. Musiken finns sedan tillgänglig vid rätt tillfälle.

All systeminformation visas på den centrala skärmen på instrumentpanelen. Denna är konstruerad i sin helhet som en digital, fritt konfigurerbar skärm utan några mekaniska delar. Ett glasparti placerat ovanpå gör att grafiken lyser med ett tredimensionellt utseende, vilket ger ett djup som aldrig skulle kunna uppnås med en vanlig skärm.

Precis som den analoga hastighetsmätarens stora, virtuella runda visare, som alltid syns på instrumentpanelens högra sida, kan en lång rad andra skärmar hämtas på begäran, och de kan väljas via kontrollknappar på ratten. Dessa inkluderar infotainment, klassisk navigation via bilddiagram eller karta, en varvtalsräknare, information om hur man kör så effektivt som möjligt och en aktuell statusrapport om hybriddriften.
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar. 2007 såldes 964 151 nya Audi-bilar i världen. Audi omsatte under 2007 33,6 miljarder euro och har mer än 54 000 medarbetare över hela världen. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

För ytterligare information, kontakta: Eva-Maria Elstner, informationschef Audi Sverige, tel 08-553 865 35 eller 070-766 65 35

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11