23948sdkhjf

GM på Paris Bilsalong 2008

Åtta permiärer plus miljöpositiv bilteknik...
General Motors AB

GM på Paris Bilsalong 2008

ÅTTA PREMIÄRER PLUS MILJÖPOSITIV BILTEKNIK

5 världspremiärer:

Chevrolet Cruze
Chevrolet Orlando konceptbil
Opel Insignia Sports Tourer
Opel Insignia ecoFLEX
Saab 9-X Air konceptbil
3 Europapremiärer:
Chevrolet Volt i produktionsutförande
Chevrolet Camaro
Cadillac CTS Sport Wagon

GM Forum:
Nuvarande och framtida miljöpositiva teknologier
Paris. General Motors ställer upp med ett flertal märken och modeller, mobilitetskoncept, alternativa drivkällor och designexperter på 2008 års Paris Motor Show (4-9 oktober) och bjuder bland annat på åtta världs- och Europapremiärer och en palett av dagens och morgondagens miljöpositiva tekniker.

Stjärnan i GM Forum-montern är Chevrolet Volt i produktionsutförande. I samband med General Motors 100-årsjubileum den 16 september avtäcktes denna mycket speciella bil samtidigt i Detroit och Rüsselsheim. Chevrolet Volt indikerar GM:s vägval inför framtiden och har potential att skapa dramatiska förändringar inom bilbranschen.

Med Volt inleds en ny era för den eldrivna bilen och den skapar också en ny fordonskategori kallad E-REV, vilket står för Extended-Range Electric Vehicle, alltså elbil med förlängd räckvidd. En E-REV som Chevrolet Volt skiljer sig från en vanlig hybrid eller en plug in-hybrid genom att den alltid drivs direkt av en elmotor. Under de första 60 kilometrarna (blandad körning MVEG) drivs Volt enbart av ström från sina batterier (litium-jon på 16 kWh). När batterikapaciteten inte räcker längre startar en räckviddsförlängande förbränningsmotor (går på bensin eller E85) som driver en generator som driver elmotorn och laddar batterierna. Bilens räckvidd blir därmed ytterligare flera hundra kilometer - således en elbil där man slipper sitta och oroa sig över att "soppan" ska sina.

Världspremiärer med miljötänk

Opel premiärvisar Insignia Sports Tourer, en stor, kraftfull och elegant kombibil som redan vid introduktionen finns med hela nio Euro 5-certifierade motorer. Sports Tourer har generösa utrymmen för fem åkande och ett mycket konkurrenskraftigt bagageutrymme - stor nog för att Sports Tourer ska vara ett alternativ till stora stadsjeepar. Med sin smidiga snygga framtoning är Sports Tourer designad som en egen modell och inte "bara" en kombiversion av en sedanmodell.

Världspremiär är det också för Opels nya ekonomiflaggskep Insignia ecoFLEX, som med sin 160-hästars turbodiesel 2.0 CDTI har ett så lågt CO2-utsläpp som en bra bit under 140 g/km. Bilens extremt låga luftmotståndsvärde på CD 0,26 gör Insignia ecoFLEX till en av världens absolut snålaste sedanmodeller.

Helt nya Chevrolet Cruze hör hemma i "lilla mellanklassen", där den höjer ribban när det gäller spännande design och hög kvalitet. Cruze ser ut som en kupé men är en dramatisk omtolkning av hur en traditionell fyradörrars sedanmodell kan se ut. Bilen visar Chevrolets nya formspråk, som ska bli en signatur för alla nya bilar som bär det gyllene märket. Cruze kommer till Sverige under våren 2009.

Konceptbilen Chevrolet Orlando signalerar Chevrolets avsikt att gå in i segmentet kompakta sjusitsiga bilar av MPV-typ. Orlando är ett försök att kombinera karosstyperna SUV, familjebuss och kombi i en och samma modell och samtidigt erbjuda mycket av dessa biltypers sammanlagda funktionalitet. Resultatet är en muskulös framtoning som ger Orlando en robust, aktivitetsorienterade image av en SUV, samtidigt som bilen erbjuder körglädje, låg bränsleförbrukning och massor av praktisk vardagsfunktionalitet.

Den uppseendeväckande konceptbilen Saab 9-X Air indikerar hur en framtida Saab Cabriolet kan se ut. 9-X Air är en öppen fyrsitsig bilmodell med helt ny takkonstruktion. Det fällbara taket (Canopy Top, patentsökt) vilar på lutande bakre takstolpar med en bakruta som fälls separat. 9-X Air har sportvagnens proportioner och de åkande kan njuta av den öppna bilens friskluftsensationer samtidigt som de sitter skyddade bakom glasrutor. Frontens egensinniga form och den kompakta men effektiva 1,4-liters BioPower-motorn delas med syskonbilen 9-X BioHybrid.

Europapremiär för Chevrolet Camaro och Cadillac CTS Sport Wagon

Nya versionen av muskelbilsikonen Chevrolet Camaro begår sin Europapremiär i Paris. Den kraftfulla klassiska kupékarossen anknyter till originalkonceptet utan att för den skull fastna i retrotänkande. Under den långa motorhuven tronar en mäktigt mullrande V8-maskin på 6,2 liter och 400 hk/294 kW.

Cadillac CTS Sport Wagon är en bil med omedelbar och omisskännligt kraftfull framtoning. Häftig formgivning, rejäla utrymmen och flera bränsle- och emissionseffektiva sexcylindriga motorer gör CTS Sport Wagon till ett smart alternativ till stora stadsjeepar och lyxkombibilar. Till en början finns CTS Sport Wagon med en direktinsprutad 3,6-liters V6:a på 311 hk (229 kW) som driver via en sexväxlad låda, manuell eller automatisk. Inom kort kommer dessutom en mycket effektiv 2,9-liters turbodiesel på 230 hk (eller 184 kW).



GM Forum: Nuvarande och framtida miljöpositiva teknologier

Förutom Volt bjuder GM Forum även på möjliga framtida alternativa drivkällor som HydroGen4 - den fjärde generationen bränslecellsteknik. HydroGen4 har utvecklats radikalt jämfört med sin föregångare när det gäller körbarhet, tillförlitlighet och användarvänlighet.

Staplarna av bränsleceller i HydroGen4 består av 440 seriekopplade celler. Hela systemet genererar en eleffekt på max 93 kW. Med hjälp av en synkron elmotor på 100 hk/73 kW klarar bilen 0-100 km/h på cirka 12 sekunder. HydroGen4 har tre högtryckstankar av kolfiberarmerat kompositmaterial som klarar 700 bar och tillsammans rymmer 4,2 kg vätgas. Det ger en räckvidd på drygt 30 mil.

GM har i flera år satsat på bioetanol (eller E85, 85 procent etanol och 15 procent bensin), som är ett förnyelsebart alternativ till fossila bränslen och som ger upp till 70 procent mindre koldioxidutsläpp än bensin (räknat från "källa till kärra", men beroende på hur bränslet produceras). GM visar upp två modeller som kan köras på E85, vanlig bensin eller en blandning i valfri proportion av dessa bränslen: Saab 9-3 BioPower Cabriolet och Cadillac BLS 2.0 Turbo Flexpower.

Sedan 2002 har GM också sålt gasdrivna bilar med motorer av monovalentplus-typ. Opel Zafira 1.6-liter CNG kan köras på natur- eller biogas eller en blandning av dessa. Föroreningarna i avgaserna minskar med upp till 80 procent och CO2-utsläppen är 20 procent lägre än för en vanlig bensinmotor.

Bilder hämtas upp på http://media.gm.com eller http://media.gmeurope.com/paris08


2008-10-02

GM Sverige

Informationsavdelningen

Håkan Engström

hakan.engstrom@se.gm.com



General Motors Corp. (NYSE:GM), världens största biltillverkare, har varit bilindustrins säljledare under 77 år. GM, som grundades 1908, har c a 284000 anställda runt världen. Företaget, med huvudkontor i Detroit, har tillverkning i 33 länder. 2007 såldes globalt 9,4 miljoner bilar och transportbilar under följande varumärken: Buick, Cadillac, Chevrolet, Corvette, GMC, Holden, HUMMER, Opel, Pontiac, Saab, Saturn och Vauxhall. GM´s sidobolag OnStar är ledande inom fordonssäkerhet och informationsservice. Ytterligare information om GM kan hämtas upp på www.gm.com


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156