23948sdkhjf

Opcon AB: Företrädesemission

Opcon genomför garanterad företrädesemission om cirka 73 MSEK.
Opcon AB

Opcon genomför garanterad företrädesemission om cirka 73 MSEK

-Nyemission om cirka 73 MSEK sker med företrädesrätt för Opcons aktieägare
-Företrädesrelation: 1:4
-Emissionskurs: 18 SEK per aktie
-Teckningstid: 9 - 24 oktober 2008
-Emissionen är garanterad i dess helhet via teckningsförbindelser och garantier
-Opcon tidigarelägger kvartalsrapporten för tredje kvartalet 2008 till den 17 oktober 2008

Bakgrund och motiv
Under 2006 tog Opcon AB ("Opcon") det strategiska beslutet att renodla verksamheten mot energi- och miljöteknik. Renodlingen har inneburit en satsning på produkter och system för effektivare energianvändning och miljövänliga, resurssnåla lösningar inom ett antal marknadsområden där Opcons dotterbolag har stor kompetens och på flera områden bedöms besitta världsledande teknologi. Med anledning av det höga tempot och den kapitalintensiva uppbyggnaden i framför allt affärsområdet Renewable Energy, har Opcons styrelse gjort bedömningen att Bolaget behöver genomföra en kapitalanskaffning. Detta i syfte att säkerställa finansiering av ökat rörelsekapitalbehov för kommande och redan gjorda investeringar och satsningar med bland annat kapacitetsuppbyggnad, tillverkning och leverans av Opcon Powerbox och lågtemperaturtorken Renergi LTD samt för tillverkning av komponenter till Scania-Cummins XPI-program.

Emissionsvillkor
Styrelsen i Opcon har den 30 september 2008 beslutat om nyemission med företrädesrätt för bolagets aktieägare om högst 4081 404 aktier. Beslutet har skett med stöd av de bemyndiganden som Opcons styrelse erhöll vid årsstämman den 24 april 2008 samt vid extra bolagsstämma den 19 juni 2008.
Bolagets aktieägare skall äga rätt att för 4 befintliga aktier i Opcon teckna 1 ny aktie till teckningskursen 18 kronor per aktie. Teckningstiden löper från och med den 9 oktober till och med den 24 oktober 2008. Emissionsgaranterna (se nedan) skall dock av emissionstekniska skäl äga teckna aktier med stöd av emissionsgarantier fram till och med den 7 november 2008. Vid full teckning i den garanterade företrädesemissionen ökar Opcons aktiekapital till 102035115 kronor och det totala antalet aktier till 20407 023. Opcon tillförs cirka 73 miljoner kronor före emissionskostnader vid full teckning av företrädesemissionen.

Garanti och teckningsåtagande
Opcons huvudaktieägare Mats Gabrielsson m bolag (BO Intressenter AB) och Rolf Hasselström genom bolag (Calamus AB) samt Catella Kapitalförvaltning AB för kunders räkning, Lennart Granstrand och Per Egeberg genom bolag (grundare och vd för SRE och ledande befattningshavare i Opcon), representerande 52,1 % av kapitalet i Opcon, har förbundit sig att teckna sin andel av företrädesemissionen. Vidare har Mats Gabrielsson m bolag samt Catella i avtal med Opcon åtagit sig att till ovan angiven emissionskurs och i övrigt på marknadsmässiga villkor teckna de aktier som inte tecknas och betalas med stöd av eller utan företrädesrätt i företrädesemissionen. Företrädesemissionen är därmed till fullo säkerställd. En närmare beskrivning av garanterna samt villkoren för emissionsgarantierna kommer att framgå av prospektet.

Tidigareläggning av delårsrapport för perioden juli - september 2008
Opcon kommer den 17 oktober 2008 att avge delårsrapport för perioden juli - september 2008, det vill säga under perioden för teckning av aktier, som löper från och med 9 oktober 2008 till och med 24 oktober 2008. Med anledning av detta kommer ett så kallat tilläggsprospekt att godkännas och registreras av Finansinspektionen samt offentliggöras på Bolagets hemsida www.opcon.se i samband med delårsrapportens avgivande. Tilläggsprospektet kommer även att innehålla en redogörelse för Opcons kapitalisering och nettoskuldsättning per 2008-09-30.

Preliminär tidplan för företrädesemissionen

Emissionsbeslut

30 september 2008

Aktien handlas inklusive rätt att delta i emissionen
2 oktober 2008

Aktien handlas exklusive rätt att delta i emissionen

3 oktober 2008

Avstämningsdag för deltagande i emissionen, d.v.s. de aktieägare som är registrerade som aktieägare i Opcons aktiebok denna dag kommer att erhålla teckningsrätter för deltagande i emissionen



7 oktober 2008

Prospektet offentliggörs
omkring den 7 oktober 2008

Handel i teckningsrätter
9 oktober - 21 oktober 2008

Handel i betalda tecknade aktier (BTA)
9 oktober 2008 till dess emissionen registreras vid Bolagsverket

Teckningstid i emissionen
9 oktober - 24 oktober 2008

I övrigt hänvisar Opcon till prospektet rörande den säkerställda företrädesemissionen.
Finansiella rådgivare
Danske Markets är finansiell rådgivare till Opcon i samband med den säkerställda företrädesemissionen.

Stockholm den 1 oktober 2008
Opcon AB (publ)
Styrelsen

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Rolf Hasselström, koncernchef och vd, Opcon AB, tel. 08-466 45 00, 070-594 79 60
Niklas Johansson, vice president, Investor Relations, Opcon AB, tel. 08-466 45 00, 070-592 54 53

Opcon AB, Box 15085, 104 65 Stockholm
Tel. 08-466 45 00, fax 08-716 76 61
e-post: info@opcon.se
www.opcon.se

Om Opconkoncernen
Opcon är en energi- och miljöteknikkoncern som utvecklar, producerar och marknadsför system och produkter för miljövänlig, effektiv och resurssnål energianvändning.

Opcon har verksamhet i Sverige, Kina och Danmark. Antalet anställda är cirka 370. Aktien är noterad på OMX Nordic Exchange Stockholm. Koncernen är uppdelad i tre affärsområden:

Renewable Energy arbetar med framställning av el ur spillvärme, bioenergi, hanteringssystem för naturgas, industriell kyla, återvinning av värme, torkprocesser, rening av rökgaser, luftsystem för bränsleceller samt mätning och övervakning av processer. Affärsområdet omfattar dotterbolagen Svenska Rotor Maskiner (SRM), Opcon Energy Systems (OES), REF Technology, Svensk Rökgasenergi (SRE), Värmlands Montageteknik, Opcon Autorotor samt Mitec Instrument.

Engine Efficiency arbetar i huvudsak med tändsystem för förbränningsmotorer inklusive etanol-, naturgas- och biogasmotorer. Affärsområdet omfattar dotterbolagen SEM, Opcon Technology Suzhou samt Laminova Production.

Mobility Products arbetar med teknik för positionering, förflyttning och reglering, för elfordon och elrullstolar. Affärsområdet omfattar dotterbolaget REAC och Balle A/S.

Informationen är sådan som Opcon AB är skyldig att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden och/eller lagen om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades för offentliggörande den 1 oktober 2008 kl. 08.45


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08