23948sdkhjf

Nya Fiat Fiorino

Fiat Fiorino till sverige - kompakt, praktisk och miljövänlig.
Fiat

Fiat Fiorino till sverige - kompakt, praktisk och miljövänlig
2008-09-08 14:18

Kompakt, ekonomisk, smidig och miljövänlig! Nya Fiat Fiorino är den perfekta kompakta transportbilen som kombinerar småbilens yttermått och driftskostnader med lastkapaciteten från större transportbilar. Fiorino kommer till Sverige med Fiats världshit, den hypersnåla 1,3-liters Multijet turbodieseln på 75 hk. Fiorino kan från början beställas med Fiats Comfort-Matic växellåda som kan växlas helt automatiskt eller manuellt. Den manuella versionen med partikelfilter har ett CO2-värde på 119 g/km och klarar miljöbilsklassningen för personbilar.

FIAT FIORINO I KORTHET 2
FORMGIVNING 2
KUL, STARK, SNÅL OCH MILJÖVÄNLIG 3
HJULUPPHÄNGNING 3
STYRNING 4
SÄKERHET 4
GARaNTIER 4
FIAT FIORINO I KORTHET

Kompakt utanpå och rymlig inuti. Nya Fiat Fiorino mäter 386 cm i längd men lastar ändå hela 2,5 m³. Bredden är 171 cm och höjden 172 cm. Det är de små yttermåtten som gör Fiorino speciell och ger den möjlighet att transportera gods ända in i mycket trånga stadskärnor.

Designen är stram och funktionell med mycket karaktär. Speciellt fronten med den kraftiga stötfångaren och stora strålkastarna samt de markerade skärmbreddningarna längs sidorna. Strålkastarna sitter högt och skyddat mot småkollisioner.
En praktisk och genomtänkt bil med stora sidohängda bakdörrar och rejäl skjutdörr på sidan som underlättar lastning och lossning. Den rymliga, ljusa kupén med noggrant utformad ergonomi gör Fiat Fiorino till en bekväm och praktisk arbetsplats med hög säkerhet.

Motorn är den beprövade starka och snåla turboladdade 1,3-liters Multijet dieselmotorn på 75 hk. Den ger både effektiv transport och tillräcklig kraft i kombination med utmärkt ekonomi och låga utsläppsnivåer. Den manuella versionen har partikelfilter och släpper ut 119 g Co2/km och klarar miljöbilsgränsen för personbilar. Med Comfort-Matic växellåda är förbrukningen ännu lägre och CO2-utsläppen ännu lägre: 116 g/km.

Den nya transportbilen har inneburit en total investering på 380 miljoner Euro varav 190 miljoner Euro gått åt till forskning och utveckling. Fiorino byggs av Tofas i deras fabrik i Bursa, Turkiet - en anläggning med en kapacitet på 158.000 bilar per år. Tofas ägs till lika delar av Fiat och turkiska Koç

FORMGIVNING
Det är de kompakta yttermåtten och de särpräglade linjerna som gör Fiorino iögonfallande. Idén har varit att skapa en bil som har mindre yttermått än de gängse modellerna i transportbilarnas segment för mindre skåpbilar men ändå erbjuder motsvarande lastkapacitet. Fiorino rymmer 2,5 m3 men är bara 386 cm lång, 171 cm bred och 172 cm hög. Dessa mått plus en snäv vändcirkel på 9,95 meter gör Fiorino till ett nytt idealiskt transportfordon även för de trängsta stadskärnorna.

Det är i grunden praktiska aspekter som styr mycket av en transportbils utseende men undersökningar visar att bilens design även i estetiskt avseende blir allt viktigare. Fiorino har en personlig formgivning. Fronten har en egen karaktär som utstrålar kraft och styrka tack vare den rejäla stötfångaren och de stora, högt placerade strålkastarna. Karossidorna får karaktär av de breda skärmbreddarna som binds ihop av ett markerat pressveck vilket förstärks av den kraftiga skyddslisten mellan hjulhusen.

Fiorino har en mycket effektiv aerodynamisk form tack vare noggrant kalkylerade vinklar på front, motorhuv och vindruta samt utformningen av sidobackspeglarna. Det ger lägre vindbrus och ökad ljudkomfort men minst lika viktigt ett så lågt luftmotståndsvärde som 0,31 och en liten frontal tvärsnittsyta på 0,828 m2. Det bidrar till den mycket låga bränsleförbrukningen och därmed de låga utsläppsvärdena.

De blygsamma yttermåtten till trots är Fiorino en transportör av rang. Den rymmer 2,5 m3 och klarar en maxlast av 610 kg inkluderat föraren. Den låga lastgolvsnivån (52,7 cm) ger smidig och enkel i- och urlastning. Det gör även de breda och väl utformade dörrarna. Skjutdörren på sidan gör det möjligt att nå lastutrymmet även i trånga passager och de asymmetriskt delade dubbeldörrarna bak öppnas 90 grader och som mest 180 grader tack vare ett sinnrikt länksystem.

KUL, STARK, SNÅL OCH MILJÖVÄNLIG
Fiat Fiorino drivs av Fiats modernaste, minsta och mest avancerade turbodiesel i den andra generationens common railmotorer - den 75 hk starka 1,3 16v Multijet. Maxeffekten utvecklas vid 4.000 varv/min och den har ett maximalt vridmoment av 190 Nm redan vid 1.750 varv/min. Motorn kan kombineras med en femväxlad manuell växellåda eller en 6-stegad Comfort-Matic växellåda som kan växlas manuellt eller helt automatiskt. Den manuella versionen har även partikelfilter och släpper endast ut 119 g CO2/km vilket innebär att den klarar de svenska miljöbilskraven för personbilar. Med Comfort-Matic i E-läge (Economy) går Fiorino ändå snålare tack vare att växellådan alltid strävar att ligga på optimalt ekonomisk växel och har då ett CO2-värde på 116 g/km. E-läget aktiveras med en knapp bredvid växelväljaren.

Fiorinos 1,3-liters Multijet-motor är ett tekniskt litet mästerverk som med all utrustning endast väger 130 kg. Motorn är mycket kompakt och knappt 50 cm lång och 65 cm hög. Cylindervolymen är 1.248 cc med en cylinderdiameter på 69,6 mm och en slaglängd på 82 mm.

Fiats Comfort-Matic växellåda är värt att nämnas särskilt. Tekniskt sett är det en manuell växellåda men kopplingen och växelväljaren regleras av en elektrohydraulisk mekanism som styrs av en programvara. På det viset bibehåller man den manuella lådans fördelar (lägre vikt, bränsleekonomi och hållbarhet) samtidigt som man vinner automatlådans bekvämlighet. Comfort-Matic har två olika lägen: manuell växling (halvautomatiskt) eller helt automatisk. I det förstnämnda växlar föraren med växelväljaren genom att föra spaken framåt för att välja en högre växel eller bakåt för en lägre växel. Koppling sker automatiskt och bilen har heller ingen kopplingspedal. I det automatiska läget sköter växellådan växlingarna helt och hållet och optimerat mot gaspådrag, fart och rullmotstånd (beroende på last och vägens lutning). Comfort-Matic lådan är adaptiv och "minns" förarens körsätt och anpassar sitt körprogram därefter.

HJULUPPHÄNGNING
Hjulupphängningarna på Fiorino är konstruerade för att ge full kontroll över bilens rörelser och ge stabilitet och reaktionskapabilitet oavsett vägförhållanden och last.
Fram sitter McPherson fjäderben med nedre triangellänkar och krängningshämmare i aluminium. Bak sitter en halvstel axel med skruvfjädrar vilket ger utmärkta fjädringsegenskaper och tar lite utrymme. Tack vare det har bagagegolvet kunnat placeras lågt vilket underlättar lastning. Spårvidden är bred på Fiorino: 146,9 cm fram och 146,5 cm bak. Maximalt tillåten belastning är 900 kg på framaxeln och 950 kg på bakaxeln.

STYRNING
Fiorino har hydrauliskt assisterad kuggstångsstyrning vilken drivs av en elektronisk pump, speciellt utvecklad för den nya bilen. Styrningens kraft påverkas dels av bilens hastighet och med vilken fart ratten vrids och servoverkan är oberoende av motorns varv. Det ger ökad körglädje och lägre förbrukning.

SÄKERHET
Preventiv säkerhet: Fiats tekniker har strävat efter att skapa en miljö för föraren som ger denne optimal förarmiljö. Bland annat är sittpositionerna noggrant kalkylerade i två olika datasimuleringsprogram för att tillgodose god komfort för förare av olika längd och storlek. Instrumenten är tydliga och lätta att avläsa och alla reglage sitter logiskt placerade och är lätta att använda.
Aktiv säkerhet: Bromssystemet är låsningsfritt och har elektronisk bromskraftfördelning. Bromsarna är skivor fram och trummor bak. Skivorna på Comfort-Matic versionen är större än på den manuella versionen.

Passiv säkerhet: Fiats säkerhetscenter har konstruerat karossen som en styv skyddsbur runt passagerarna med energiupptagande deformationszoner fram och bak. På köpet har man fått en för biltypen exceptionellt vridstyv kaross (133,000 Nm/rad) vilket även bidrar till bilens mycket säkra och goda vägegenskaper. Krockkuddarna fram är av modern (intelligent) typ som utvecklas olika beroende på hur kraftig kollisionen är. Förarkrockkudden är standard medan passagerarkrockkudde är tillval. Sidokrockkuddar för skydd mot sidokollisioner finns också som tillval och sitter monterade i stolarnas ryggstöd.

GARANTIER
Fiat Fiorino har två års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, tre års lackgaranti och åtta års rostskyddsgaranti.
PRIS
Fiat Fiorino kostar från 98.600 kronor exklusive moms.
Bildtext: Förarmiljön i Fiorino är genomarbetad med tydliga instrument och välplacerade reglage. Stolarna är utformade för optimal komfort.
Bildtext: Fiorino kan även fås med Comfort-Matic växellåda. Den sänker förbrukningen och ger föraren valmöjlighet att växla manuellt eller helt automatiskt.
Bildtext: Nya Fiat Fiorino är en kompakt, ekonomisk och miljövänlig transportbil som passar perfekt i trånga stadskärnor tack var sina modesta yttermått.
Pressbilder finns på www.fiatgroupautomobilespress.com inget lösen behövs

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11