23948sdkhjf

Ny storsatsning på cleantech

Forskning kring miljövänlig teknik ska snabbare komma samhället tillgodo - det satsar man på i Lunds universitets utvecklingsbolag, Development AB. VD finns på plats och nu hoppas man dra in sammanlagt 50 miljoner kronor.
Genom ett nytt riskkapitalbolag ska forskning kring miljövänlig teknik snabbare ska komma samhället tillgodo.
Det är Lunds universitets utvecklingsbolag, Development AB, som står bakom satsningen. VD är på plats och under hösten hoppas man hitta gröna investerare och dra in sammanlagt 50 miljoner kronor. De första investeringarna kommer att göras efter årsskiftet.

- Ur ett internationellt perspektiv ligger Lunds universitet i framkanten när det gäller tillämpad forskning kring miljövänliga tekniska lösningar, så kallad cleantech, säger Anders Hallgren som är VD för det nya investmentbolaget som går under namnet Lund University Clean Technology AB.

Anders Hallgren tror att investerarna ska lockas av nya smarta lösningar på förnyelsebar energi och av ny teknik som inte bara är miljövänlig utan också optimerar redan befintliga processer.

- Jag är mycket optimistisk till att detta i framtiden ska ge god avkastning och kapitaltillväxt till våra aktieägare, säger han.

Via universitetets samlade innovationssystem får forskarna hjälp med att patentera sina uppfinningar, affärsutveckling, bolagsbildning och så småningom med riskkapital.
Redan idag finns en handfull färdiga bolag inom så kallad Clean technology som behöver riskkapitalister för att komma igång med sin verksamhet.

Lund University Clean Technology AB är det tredje i raden av universitetets nybildade riskkapitalbolag som alla sorterar under utvecklingsbolaget LU Development, som i sin tur sorterar under universitetets holdingbolag LUAB. Under det gångna året har även riskkapitalbolagen BioScience AB och Food Science AB bildats.

- Det finns en betydande kunskap inom cleantech-området på Lunds Universitet. Vi ser med tillförsikt fram emot att attrahera kapital till vårt tredje riskkapitalbolag, säger Anders Narvinger som är ordförande i styrelsen för LU Development och VD för Teknikföretagen.

Läs mer om Lunds universitets innovationssystem .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.89