23948sdkhjf

Nytt från Audi Sverige AB

Öppet för förhandsbeställning av nya Audi Q5.
Audi Sverige AB

Öppet för förhandsbeställning av nya Audi Q5
2008-09-02 14:19

Södertälje - Nya Audi Q5 kombinerar dynamiken i en sportig limousine med flexibla offroadegenskaper. Starka och effektiva motorer, quattro samt höjdpunkter som den nya sjuväxlade S tronic-lådan och Audi drive select positionerar Audi Q5 som den sportigaste crossovern i segmentet. Dessutom säkerställer ny teknologi hög effektivitet för så låg bränsleförbrukning som möjligt. Från och med 1 september har Audi nu öppnat för förhandsbeställning av nya Q5 som beräknas lanseras på den svenska marknaden i slutet av året.
Från starten är det möjligt att välja mellan tre motoralternativ. Den fyrcylindriga dieselmotorn i nya Audi Q5 är på 2 liter och levererar 170 hk och 350 Nm med en bränsleförbrukning på endast 0,67 liter/mil vilket motsvarar ett CO2-utsläpp på 175 g/km. Toppdieseln är en 3-liters V6 med 240 hk och imponerande 500 Nm i vridmoment. Trots all denna kraft förbrukar den endast 0,75 liter/mil vid blandad körning. Den nya 2.0 TFSI-motorn i Audi Q5 är efterföljaren till Audis prisbelönta bensinmotor som vunnit "Engine of the Year" fyra gånger i rad. Den fyrcylindriga 2-liters turbomotorn är extremt effektiv, trots sina 211 hk och 350 Nm vridmoment förbrukar den endast 0,85 liter/mil.

Ny teknologi för hög effektivitet
En ny teknologi som används i nya Audi Q5 är temperaturövervakning. Under motorns uppvärmningsfas är en del av kylsystemet isolerat, vilket gör att motorn når sin arbetstemperatur snabbare. Systemet gör att bränslebesparingen blir ansenlig vid kortare bilturer.

Alla versioner av nya Q5 återvinner, precis som nya Audi A4, energi när bilen rullar och bromsas. Generatorn kan sedan omvandla denna energi till elektricitet som sparas i batteriet. När man sedan accelererar frigör batteriet energin, vilket gör att motorns arbetsbelastning minskas.

Audi jobbar med effektivisering i alla delar av bilen. För bilar med manuell växellåda finns en växlingsindikator i färddatorn som rekommenderar det mest ekonomiska växelvalet för stunden och det nya navigation plus-systemet kan till och med räkna ut den mest bränslebesparande vägen.

I de kraftfullaste versionerna av Audi Q5 sitter den sjuväxlade S-tronicväxellådan som standard. Den växlar extremt fort, känns sportig och är väldigt effektiv. S tronic sänker inte bara accelerationstiden, den reducerar även bränsleförbrukningen och är den effektivaste transmissionen som finns idag.

En annan faktor som påverkar bränsleförbrukningen är luftmotståndet. Nya Audi Q5 har ett luftmotstånd på endat 0,33, vilket är bäst i klassen. Var för sig sparar de nya teknologierna mellan 0,01 och 0,04 liter/mil, vilket gör att den kombinerade effekten av dessa nya system minskar bränsleförbrukningen med ca 15 % eller 30 gram CO2/km.

Audi Q5 - en bil för alla underlag
I Audis nya crossover - Audi Q5 - kombineras dynamiska och sportiga köregenskaper med överlägsen framkomlighet och flexibla offroadegenskaper. Bilen uppför sig exakt, smidigt, säkert och komfortabelt - på varje underlag.

Stabiliseringsprogrammet ESP är vidareutvecklat med innovativa funktioner - exempelvis känner ESP-systemet, via en sensor, om ett takräcke är monterat. Eftersom taklast (med upp till 100 kg) höjer tyngdpunkten på bilen kommer ESP att gripa in tidigare. Utan last på taket kan föraren till fullo utnyttja hela den dynamiska potentialen i Audi Q5.

Audi Q5 är en bil för alla ändamål och för varje underlag. Med 2 tons släpvagsvikt är den en stark dragarbil och den klarar sig också utmärkt i tuff terräng. "Hill descent control" är standard och ser till att även branta utförslöpor klaras av på ett säkert sätt, genom att hålla hastigheten upp till 30 km/h. Stabiliseringssystemet ESP använder sig av det låsningsfria bromssystemet ABS och har speciella styrprogram för offroad-körning. I terrängen ligger tyngdpunkten i ESP-systemet på maximalt grepp, ABS känner självständigt av beskaffenheten på underlaget och väljer den idealiska regleringsstrategin för sand, grus eller lera.

Markfrigången ligger på 20 centimeter och vid körning genom vatten klarar den ett djup på upp till 50 centimeter. Nya Audi Q5 är givetvis utrustad med Audis permanenta fyrhjulsdrift quattro. Vid normal körning fördelas kraften mellan fram- och bakaxeln 40:60. Detta ger en bakhjulsdriven karaktäristik, vilket höjer körglädjen. Vid behov kan quattro-linan överföra upp till 65 procent av momentet till framhjulen och upp till 85 procent till bakhjulen.

Till standardutrustningen hör bland annat elektromekanisk parkeringsbroms, intelligent chip-nyckel, automatisk klimatanläggning och display i kombiinstrumentet, samt en större, centralt placerad bildskärm.

Priser:
Audi Q5 2.0 TFSI quattro S tronic 211 hk 389 600 kronor
Audi Q5 2.0 TDI quattro manuell 170 hk 345 400 kronor
Audi Q5 3.0 TDI quattro S tronic 240 hk 450 900 kronor

Priserna ovan inkluderar Prolinepaketet (radio concert, farthållare, armstöd fram, färddator i färg och larm). Nya Audi Q5 beräknas få svensk premiär i slutet av 2008.
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar. 2007 såldes 964 151 nya Audi-bilar i världen. Audi omsatte under 2007 33,6 miljarder euro och har mer än 54 000 medarbetare över hela världen. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

För ytterligare information, kontakta: Eva-Maria Elstner, informationschef Audi Sverige, tel 08-553 865 35 eller 070-766 65 35.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109