23948sdkhjf

Lucent Oil AB: Delårsrapport

Delårsrapport för perioden 2008-01-01 - 2008-06-30
Lucent Oil AB

Delårsrapport för perioden 2008-01-01 - 2008-06-30

Perioden i sammandrag
Koncernen
- Koncernens omsättning uppgick till 4 300 (1 176) tkr
- Koncernens resultat efter finansiella kostnader uppgick 312 (-1 460) tkr
- Koncernens likvida medel vid periodens utgång uppgick till 3 156 (7 287) tkr

Moderbolaget
- Moderbolagets omsättning uppgick till 1 605 (1 176) tkr
- Moderbolagets resultat efter finansiella kostnader uppgick till -1 047 (-1 460) tkr
- Moderbolagets likvida medel vid periodens utgång uppgick till 1 888 (7 287) tkr


Efter rapportperiodens utgång:

- Avtal med ny agent för Lucent Oil i mellanöstern genomförd
- Latinamerikanskt oljebolag genomför tester med Lucent Oil´s kemiprodukter

Verksamhet
Lucent Oil AB (publ) är sedan den 24 januari 2008 moderbolag till Oy Phoenix Oil Collector Ltd. Lucent Oil AB (publ) är sedan juni 2005 noterat på AktieTorget.

Lucent Oil är ett Clean Tech företag med spetskompetens inom ytkemisk- och termomekanisk separationsteknologi. Bolaget verkar inom tre marknadssegment: Industrioljor, Oljeåtervinning och Specialkemi. Bolagets affärsidé är att på ett miljövänligt sätt återskapa processoljor i kontinuerliga system i syfte att minimera miljöbelastning samt att ur avfallsoljor återvinna kommersiellt användbara produkter till energisektorn. Dessa processer kräver närvaro av specialdesignade funktionskemikalier.

Målsättningen för verksamheten är att på ett miljövänligt och ekonomiskt sätt, skapa mervärde i kundens produktionsprocesser. Alternativet att kassera använd olja skall vida överträffas ekonomiskt med användandet av Lucent Oil's processer.

Bolaget eftersträvar att vara ledande inom funktionskemikalier, processer och utrustningar för oljerening/återvinning och miljö, växa organiskt och genom strategiska förvärv av verksamheter som kan effektiviseras via bolagets kompetens.

Inom affärsområdet industrioljor finns för närvarande kunderna inom valsverksindustrin. Genom bolagets oljereningsprocesser får kunderna ökad produktivitet, väsentligt reducerade materialkassationer samt minimerade destrueringskostnader av miljöfarliga restoljor.

Lucent Oil's kunder inom oljeåtervinning återfinns bland företag som utvinner, hanterar och bearbetar mineraloljor som exempelvis oljebolag, raffinaderier, hamnar (Marpol) och miljöföretag. Genom bolagets reningsprocesser kan miljöfarliga och lågkvalitativa oljor förädlas till användbara och ekonomiskt värdefulla resurser som återförs till industrin exv. för kraftgenerering.

Användare inom specialkemi är företag inom process- och oljeindustrin med behov av miljövänliga specialkemikalier för oljerening, avvattning, avsaltning (demulgatorer), smörjning, vattenrening samt rengöring

Händelser under rapportperioden
Koncernen
Lucent Oil har under perioden slutfört förvärvet av Oy Phoenix Oil Collector Ltd. Företagets mobila oljereningsanläggning har under våren installerats och tagits i drift, vilket dels kommer att medföra att Phoenix ökar sin kapacitet för behandling av avfallsolja och dels att oljan renas från vatten och därmed kan säljas till ett väsentligt högre pris än vad Phoenix för närvarande erhåller.

För att klara av de ökade kraven på vattenrening vid kapacitetsökningen har ett nytt egendesignat vattenreningssystem anpassats för Lucent Oil's process installerats.
Vattenreningssystemet har trimmats in och tagits i drift under perioden.
Systemet ger anläggningen i Hamina ökad vattenreningskapacitet och säkerställer samtidigt miljömyndigheternas utsläppskrav.

Industrioljor
Lucent Oil för fortsatta diskussioner med ett internationellt filterföretag i syfte att integrera teknologierna för fullflödesrening av industriella industrioljor. Marknadsbearbetning pågår om kompletta större oljereningssystem där de båda teknologierna finns sammansatta. Vissa större test har utförts i fullskala hos kund. Arbetet har mynnat ut i nya miljöanpassade separationsadditiver som kunnat ersätta de tidigare gamla miljöfarliga formuleringarna. Kunden köper nu denna specialprodukt löpande. En större offert rörande totalentreprenad på fullflödesrening av processolja har lämnats till kund. Offerten innehåller dubbla högflödes UCO-moduler för att ersätta dagens oljereningssystem.

Oljeåtervinning
Med ett oljepris över USD 100 / bbl, ligger Lucent Oil och våra produkter mycket väl positionerade på marknaden. Vi ser ett ökat intresse från alla håll, att uppgradera processer och starta nya projekt inom oljeåtervinning. Hit räknar vi även de projekt där vi deltar i inom produktion av tung råolja. Dessa oljor blir allt mer förekommande än den lättare typen. Lätt olja kräver normalt ingen avancerad process för att kunna utvinnas. Tung olja däremot är ofta emulgerad med vatten. Tung råolja kräver behandling för att kunna utvinnas. Detta är det snabbast växande marknadssegmentet inom oljeindustrin.

Specialkemi
Det nyutvecklade separationsadditiv för rening av klorparaffinoljor har under kvartalet fått sin första order. Klorparaffinoljor är specialoljor som representerar en unik grupp, för stålbearbetningen, oersättliga men mycket miljöfarliga. Önskemål att återanvända dessa oljor har alltid stått mycket högt på önskelistan hos användaren. Oljorna är mycket dyra i både inköp och destruktion. Klorparaffinoljereningen enligt Lucent Oil's princip körs kontinuerligt sedan tre månader i pilotskala hos stålverkskund. Produkten innefattas i tidigare patentansökan.

Spjälkningskemikalier s.k. "Demulgatorer"
Lucent Oil tillverkar ett brett sortiment av demulgatorer för spjälkning av vatten ur olja. Företaget har vidareutvecklat sitt program av demulgatorer efter en lång serie fullskaletest hos oljeproducenter. Efter önskemål från marknaden, har en ny serie demulgatorer för applikationer vid lägre temperaturer också utvecklats. Dessa demulgatorer är främst avsedda för applikationer inom råoljeframställning. Demulgatorerna är tänkta att tillsättas direkt i oljekällan. Samtidigt har företagets befintliga demulgatorer omformulerats för att uppnå ännu bättre prestanda.

Händelser efter rapportperioden
Avtal med ny agent för Lucent Oil i mellanöstern genomförd
Lucent Oil har under första kvartalet 2008 inlett förhandlingar med ett operativt bolag inom oljeutvinning i Kuwait, i hjärtat av den största oljeproducerande regionen i världen. Dessa förhandlingar resulterade under juli 2008 att Lucent Oil har en agent för sina produkter och tjänster inom regionen. Det geografiska området omfattar Saudi Arabien, Kuwait och Irak.

Latinamerikanskt oljebolag genomför tester med Lucent Oil´s kemiprodukter
Förekomsten av tung råolja ställer till nya problem i gamla oljeproduktions anläggningar. Oljefält som historiskt har konstruerats för att producera och processa lättare råolja måste anpassas till förändrade oljekvaliteter. När den lätta oljan gradvis pumpas ur fälten ersätts den av tyngre olja för att hålla produktionen uppe. Nya brunnar kopplas till befintliga rör och processystem. Dessa system klarar inte att leverera olja av exportkvalitet utan att effektivt avvattnas Dessa processer kräver insats av kemisk behandling med sk. demulgatorer. Lucent Oil har under sensommaren genomfört testkörningar hos kund.
VD har ordet
Vi kan konstatera att den ambitionsnivå som sattes 2007, att under 2008 uppnå lönsamhet och ett positivt kassaflöde, följer vår plan. För koncernen har förvärvet av Phoenix Oil Collector Ltd och uppgraderingen av bolagets anläggning i Hamina resulterat i ett stort bidrag till lönsamheten. Trots att vi beslutat att ackumulera olja och inte under perioden sälja några större kvantiteter, visar koncernen ett nollresultat. Den varma sommarperioden har i stället använts till att bygga ut och trimma in vår nya produktionsanläggning inför stundande höst och vinterperiod då vi fokuserar på leveranser av processad olja. Bolaget kan nu producera och leverera en helt annan kvalitet av olja och till större kvantiteter. Vi kan nu erbjuda en högre förädlad olja till nya kunder och till ett väsentligt högre pris. Samtidigt har vi höjt kapaciteten på vattenbehandlingen och levererar nu även en högre renhet på det processade vattnet.
För moderbolaget har vi noterat ett ökat engagemang i projekt framför allt inom oljeåtervinning, oljeproduktion och vattenrening. Vi offererar nu till ett flertal projekt som vi hoppas skall påverka vår omsättning i slutet av 2008. Bolaget har under åren sakta men säkert kommit ut på världsmarknaden i liten skala och nått erkännande hos större aktörer. Nu befinner vi oss i mycket goda positioner i ett flertal stora projekt som rekommenderad leverantör för funktionskemiska produkter. Detta är ett resultat av flera långa perioder av tester i konkurrens med de allra största konkurrenterna. Den processkännedom som vi som bolag representerar har varit inkörsporten till dessa stora projekt. Att vara aktiv på de marknader där oljan produceras ger direkt resultat. Vår kompetens och tidigare erfarenhet skapar intresse på marknaden för våra produkter och tjänster. I dag finns Lucent Oil representerat i mellanöstern i hjärtat av den största oljeproducerande regionen. Detta ger oss som en liten aktör i sammanhanget goda möjligheter till anbud och i slutändan till affärer. Genom de första mindre order som bolaget erhållit från Latinamerika och Ryssland, fortsätter vi att öka vår närvaro på dessa marknader och bygga försäljningskanaler.
Forskning och utveckling, R&D, är livsnerven för alla företags tillväxtmöjligheter och ett måste för att kunna konkurrera med de stora aktörerna på marknaden. Lucent Oil finansierar själv all R&D verksamhet beträffande kontinuerlig förbättring av prestanda på våra kem- produkter och system genom de intäkter som genererats inom de olika affärsområdena. Vår strategi för större R&D projekt är att söka samfinansiering. För närvarande förbereds en ansökan om delad projektfinansiering inom programmet "Forska och Väx" utlyst av Vinnova.
Tullinge den 27 augusti 2008

Olev Mäehans
Verkställande direktör
Lucent Oil AB

Kommande rapportdatum
Lucent Oil avser att lämna följande ekonomiska information för verksamhetsåret 2008.
- Kvartalsredogörelse för perioden juli - september 2008 publiceras den 19 november 2008
- Bokslutskommuniké för 2008 publiceras den 25 februari 2009.
- Årsredovisning för 2008 publiceras den 23 april 2009.

Delårsrapport januari - juni 2008

Lucent Oil AB (publ), org nr 556658-0196 och dess helägda dotterbolag Oy Phoenix Oil Collector Ltd utgör koncernen från och med den 24 januari 2008.

Koncernen
Omsättning
Koncernens nettoomsättning för perioden uppgick till 4 300 (1 176) tkr.

Resultat
Koncernens rörelseresultat före avskrivningar för perioden uppgick till 703 (-1 304) tkr.
Koncernens resultat efter finansiella poster uppgick till 312 (-1 460) tkr.

Finansiell ställning
Likvida medel i koncernen uppgick vid periodens slut till 3 156 (7 287) tkr.
Koncernens soliditet uppgick till 85 (91) procent.

Moderbolaget
Omsättning
Moderbolagets nettoomsättning för perioden uppgick till 1 605 (1 176) tkr.

Resultat
Moderbolagets rörelseresultat före avskrivningar för perioden uppgick till -862 (-1 304) tkr.
Moderbolagets resultat efter finansiella poster uppgick till -1 047 (-1 460) tkr.

Finansiell ställning
Moderbolagets likvida medel uppgick vid periodens slut till 1 888 (7 287) tkr.
Moderbolagets soliditet uppgick till 96 (91) procent.

Aktien
Lucent Oil AB är sedan juni 2005 noterat på AktieTorget, tidigare en auktoriserad marknadsplats under Finansinspektionens tillsyn. Från och med den 29 mars 2007 är Aktietorget inte en auktoriserad marknadsplats. Den 31 mars 2008 var 42 362 492 aktier och 12 454 164 teckningsoptioner utgivna. Alla aktier har lika rätt till bolagets vinst och tillgångar. Vid fullt utnyttjade av utestående teckningsoptioner kommer 54 816 656 aktier vara utgivna. En teckningsoption kan utnyttjas för nyteckning av en aktie till kursen 1 kr under perioden 1 september 2007 till och med 30 juni 2009.

Redovisnings- och värderingsprinciper
Denna delårsrapport har upprättats i enlighet med International Accounting Standards 34 avseende delårsrapporter och internationella redovisningsstandarder IFRS sådana de antagits av EU. De redovisnings- och värderingsprinciper som har använts är oförändrade jämfört med vad som tillämpades i årsredovisningen för 2007. Ett antal nya eller uppdaterade redovisningsrekommendationer och tolkningar gäller för räkenskapsår som påbörjas 1 januari 2008 eller senare. Dessa rekommendationer och tolkningar bedöms inte ha någon effekt på koncernens redovisning annat än vad gäller utformning och omfattning av de tilläggsupplysningar som presenteras i rapporterna. Därutöver finns vissa redovisningsrekommendationer och tolkningar som inte är relevanta för Lucent Oil AB.

Tullinge den 27 augusti 2008

Lucent Oil AB (publ)

Styrelsen

Denna rapport har inte granskats av bolagets revisorer.

För ytterligare information kontakta:

Olev Mäehans
Verkställande direktör
Tel: 0046 (0) 707 778 787
Kanslivägen 29
146 37 Tullinge
E-post: olev@lucentoil.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109