23948sdkhjf

Water Jet Sweden: Halvårsrapport

Halvårsrapport avseende perioden 2008-01-01 till 2008-06-30.
Water Jet
Halvårsrapport avseende perioden 2008-01-01 till 2008-06-30

Sammanfattning av halvårsrapport (koncern)

- Nettoomsättningen uppgick under första halvåret 2008 till 108 985 KSEK.
- Resultat efter finansiella poster uppgick under första halvåret 2008 till -518 KSEK.
- Resultat per aktie* uppgick under första halvåret 2008 till -0,27 SEK.
- Soliditeten uppgick per 2008-06-30 till 35,7 %.

* Beräknat utifrån 2 200 000 utestående aktier.
Väsentliga händelser under andra kvartalet 2008
- Water Jet offentliggjorde den 3 april 2008 att förvärvet av Swede Matic AB var genomfört. Förvärvet var ett led i att kunna erbjuda en komplett lösning för bolagets kunder och även för att kunna erbjuda marknaden olika automationslösningar och specialmaskiner. Förvärvet beräknas endast ha en marginell resultatpåverkan under 2008.
- Den 7 april 2008 informerade Water Jet marknaden om att den planerade nyemissionen, som var riktad till Michano AB, ställs in. Parterna har ömsesidigt beslutat att inte genomföra emissionen.
- Water Jet etablerade i april 2008 ett nytt dotterbolag i Tyskland, Water Jet Sweden GmbH. Det tyska dotterbolaget kommer att ombesörja nyförsäljning och service för den tyska marknaden.
- Vid årsstämman den 23 april 2008 avtackades Knut Blom för förtjänstfulla insatser som styrelseledamot. Sven Ståhl nyvaldes till ordinarie styrelseledamot och övriga tidigare styrelsemedlemmar omvaldes.
- Water Jet offentliggjorde den 23 april 2008 att ett nytt patent erhållits. Patentet avser ett krockskydd som motverkar kollision mellan maskinernas skärhuvud och materialet. Detta krockskydd är unikt såväl avseende känslighet som driftsäkerhet.

Väsentliga händelser efter periodens utgång
- Den nya monteringshallen färdigställdes och invigdes enligt plan. Water Jet har med den nya monteringshallen fördubblat sin produktionskapacitet.
- Water Jets arbete med det nya systemstödet i affärsredovisning har fortsatt enligt fastställd tidsplan och beräknas vara driftsklart under andra halvåret 2008.
- I samband med sammanställning av orderläge och räkenskaper i denna halvårsrapport kan Water Jet konstatera att det blir svårt att nå tillväxt under 2008. Omstruktureringar i koncernens försäljningsorganisation, i kombination med rådande konjunkturläge, gör att bolaget har svårt att svara upp mot ett exceptionellt bra 2007.

Water Jet Sweden AB (publ)
Water Jet utvecklar, tillverkar och säljer maskiner och tillhörande reservdelar för vattenskärning. Water Jet är enligt bolagets bedömning en av de större aktörerna på världsmarknaden. Water Jet har cirka 400 kunder i 38 länder, bland andra Rolls-Royce, Daimler Chrysler och Sandvik. Bolagets maskiner kan skära allt från komplexa flygplanskomponenter till djupfryst mat. Målgruppen är således väldigt bred och kundnyttan stor. Priset för en maskin är från 1,5 MSEK och uppåt, beroende på storlek och kapacitet.
Water Jet säljer även eftermarknadsprodukter i form av reservdelar. Bland annat skall maskinernas skärrör bytas med jämna mellanrum beroende på kvalitetskrav. Water Jet tillhandahåller även service och support för sina kunder. Försäljning av eftermarknadsprodukter och service utgör omkring 20 % av Water Jets omsättning.

Produkter
Water Jet tillverkar vattenskärmaskiner i alla storlekar och för alla behov, från kompakta enheter till kundanpassade system, som t.ex. 5-axliga vattenskärmaskiner. Bolagets skärsystem är speciellt utrustat för skärning med flera skärhuvuden. Detta gör att kunden kan reducera driftskostnaderna och erhålla en god kostnadseffektivitet. Water Jets system för vattenskärning kan även utrustas enligt kundens önskemål, t.ex. avseende antal skärhuvuden, höjdsensorutrustning med bolagets egen antikollisionsteknologi eller borrenhet för håltagning. Bolagets system, som har blivit patenterat, garanterar inte bara högsta precision, utan även stabilitet och lång livstid.

Fördelar med vattenskärning
- Möjliggör högprestationsskärning i praktiskt taget alla material.
- Minimal påverkan på material.
- Miljövänlig.
- Utnyttjar materialet optimalt.
- Ingen värmeeffekt (finns vid andra skärmetoder, t.ex. laser och andra termiska processer) - leder till minskad deformation av material.

Definitioner
Water Jet / bolaget = Water Jet Sweden AB (publ)
Resultat per aktie = Resultat efter skatt/antal aktier.
Soliditet = Eget kapital +72 % obeskattade reserver/balansomslutning.

Kommande finansiella rapporter
Kvartalsrapport tredje kvartalet 2008: 2008-11-18
Bokslutskommuniké 2008: 2009-02-24

Första halvåret 2008
Efter att ha överträffat såväl omsättnings- som resultatprognos under 2007 har Water Jet nu också tillryggalagt och summerat första halvåret 2008. Nettoomsättningen uppgick under första halvåret 2008 till 108 985 KSEK, vilket kan jämföras med 117 502 KSEK under första halvåret 2007.

Orderingången under första halvåret 2008 har varit lägre, jämfört med samma period föregående år. Orderstocken uppgick per 2008-06-30 till 41 311 KSEK, vilket kan jämföras med 81 487 KSEK vid utgången av juni 2007, som var exceptionellt högt. Det kan konstateras att såväl omstruktureringar i koncernen som rådande konjunktur har påverkat orderingången under första halvåret 2008. Arbetet med omstruktureringen av koncernens försäljningsorganisation i Tyskland, har under första halvåret påverkat orderingången. Den minskade orderingången kan dock inte helt relateras till den tyska marknaden. Det kan även konstateras att det under perioden förekom en viss försiktighet på marknaden, med stor sannolikhet beroende på den globala konjunkturen.

Resultatet efter finansiella poster uppgick under perioden januari till juni 2008 till -518 KSEK, vilket kan jämföras med 6 292 KSEK för första halvåret 2007. Resultatmarginalen efter finansiella poster uppgick för första halvåret 2008 till -0,48 %, vilket kan ställas i relation till 5,17 % under motsvarande period föregående år.

Periodens resultat är hänförligt till minskad försäljning. Förändring av koncernens försäljningsorganisation i Tyskland har dock påverkat periodens resultat väsentligt. Water Jets avsikt är att förändringarna på sikt kommer att stärka bolagets marknadsposition på den tyska marknaden. Vidare har periodens resultat belastats av engångskostnader i samband med marknadssatsningar och nyetableringar.

April till juni 2008
I början av april 2008 offentliggjorde Water Jet att förvärvet av Swede Matic AB var genomfört. Water Jet kommunicerade i bokslutskommunikén för 2007 en planerad riktad nyemission för att finansiera förvärvet av Swede Matic AB. Den 7 april 2008 offentliggjorde Water Jet att nyemissionen inte kommer att genomföras. Förvärvet finansierades genom Water Jets starka kassa. Bedömningen är att det förvärvade bolaget inom överskådlig tid kommer ha ett bra kassaflöde och därigenom inte bedöms riskera Water Jets rörelselikvid. Genom goda relationer till Water Jets finansinstitut och en stark balansräkning säkerställs även utökade lånelöften för den fortsatta expansionen om behov av rörelsekapital skulle uppstå. Förvärvet är ett led i att kunna erbjuda en komplett lösning för bolagets kunder och även för att kunna erbjuda marknaden olika automationslösningar och specialmaskiner. Förvärvet beräknas endast ha en marginell
resultatpåverkan under 2008.

Water Jet etablerade i april ett nytt dotterbolag i Tyskland, Water Jet Sweden GmbH. Det tyska dotterbolaget hanterar försäljning och service för den tyska marknaden. Water Jets nyligen etablerade
dotterbolag i Kina har under perioden, bland annat genom mässdeltagande, aktivt arbetat med marknadsföring. Vidare har det kinesiska dotterbolaget arbetat med utveckling av affärsplaner och
administration. För att bredda styrelsens kompetens valdes Sven Ståhl, på den ordinarie bolagsstämman den 23 april 2008, in som ny styrelseledamot i Water Jet. Sven Ståhl är verksam som VD och
delägare i Wemo Automation AB, som tillverkar hanteringsrobotar till plastindustrin. Han har tidigare erfarenhet som revisor, med inriktning på mindre och medelstora företag. Vidare är han i dagsläget verksam som styrelseordförande i ett bolag inom byggbranschen samt ledamot i Smålandsbankens lokala styrelse i Värnamo.

Water Jet offentliggjorde den 23 april 2008 att ett nytt patent erhållits. Patentet avser ett krockskydd som motverkar kollision mellan maskinernas skärhuvud och materialet. Detta krockskydd är unikt såväl avseende känslighet som driftsäkerhet. Andra kvartalet 2008 har varit intensivt avseende mässdeltagande. Water Jet har deltagit vid mässor i Finland, Kroatien, Sverige, Serbien, Kina och Thailand. Under första halvåret 2008 har omfattande investeringar gjorts på marknadssidan för att bygga upp en än starkare position för Water Jet. Etableringen av bolagets dotterbolag har börjat komma på plats och dotterbolagen förväntas framöver att bidra till ökad nyförsäljning av såväl maskiner som eftermarknadsprodukter. Vidare har säljare rekryterats i Spanien för att aktivt bearbeta marknaderna i Spanien och Portugal.

Efter periodens utgång
Den nya monteringshallen färdigställdes och invigdes, den 3-4 juli 2008, genom ett stort internationellt evenemang med öppet hus och visning av nya maskiner tillsammans med Swede Matic AB. Invigningen blev en stor succé med gäster från flera olika världsdelar. Med den nya monteringshallen har Water Jet fördubblat sin produktionskapacitet.

Water Jets arbete med det nya systemstödet i affärsredovisning har också fortsatt enligt fastställd tidsplan och beräknas vara driftsklart under andra halvåret 2008. Det nya systemstödet skapar produktionsfördelar genom minskade ledtider, jämnare beläggning och förbättrade förkalkyler.

Den allmänna världsekonomin påverkar Water Jet. I samband med sammanställning av orderläge och räkenskaper i denna halvårsrapport kan Water Jet konstatera att det blir svårt att nå tillväxt under 2008; både gällande omsättning och resultat. Detta är hänförligt till ett exceptionellt bra 2007 i kombination med rådande konjunkturläge i världen.

Historisk utveckling
Omsättning och resultat (koncern)

Nettoomsättning (KSEK)
2004: 96 000
2005: 145 578
2006: 164 424
2007: 250 249

Resultat efter finansiella poster (KSEK) (före skatt)
2004: -1 425
2005: 11 065
2006: 7 661
2007: 21 610

Framtiden
Med den nya monteringshallen står Water Jet väl rustade för framtiden. Det nya systemstödet i affärsredovisning kommer därutöver att skapa produktionsfördelar genom minskade ledtider, jämnare beläggning och förbättrade förkalkyler. Water Jet kommer att fortsätta med expansiva marknadssatsningar inom befintliga och nya marknader och kommer även under andra halvåret 2008 att närvara vid teknikmässor världen över, då detta är ett viktigt led i bolagets marknadsföringsstrategi.

Water Jet kommer att bära med sig resultatet från första halvåret när 2008 skall summeras och bolaget har en återhållsam syn på andra halvåret 2008. Orderstocken vid halvårsskiftet kommer att påverka omsättning och resultat under andra kvartalet och Water Jets etablering i Tyskland förväntas få fullskaliga effekter först under 2009. Water Jets återhållsamhet baseras också på det rådande konjunkturläget i världen. Det är dock viktigt att notera att Water Jet, med bland annat fördubblad produktionskapacitet samt utökad säljorganisation, står väl rustade när konjunkturen vänder.

Principer för halvårsrapportens upprättande
Bolaget har tillämpat samma redovisningsprinciper som i senast avgivna årsredovisning. Halvårsrapporten har upprättats i enlighet med BFNAR 2002:5 samt villkoren för anslutning till Aktietorget.

Aktien
Water Jet listades den 6 juli 2007 på AktieTorget, som är ett värdepappersbolag under Finansinspektionens tillsyn och driver en handelsplattform som benämns MTF (Multilateral Trading Facility). Per 2008-06-30 var 2 200 000 aktier utgivna. Samtliga aktier har lika rätt till bolagets vinst och tillgångar. Under andra kvartalet 2008 har aktien handlats till lägst 57,00 SEK och högst 69,50
SEK per aktie.

Granskning av revisor
Delårsrapporten har varit föremål för översiktlig granskning av bolagets revisorer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111