23948sdkhjf

CybAero: Delårsrapport

Delårsrapport januari - juni 2008
Delårsrapport januari - juni 2008 CybAero AB (publ)

- Samarbetsavtalet (CRADA) med US Naval Research Lab (NRL) har utfallit mycket positivt och avtalet har förlängts ett år.
- Såväl orderstock som offertstock har ökat under perioden.
- En patentansökan avseende start- och landningssystem från rörlig plattform har godkänts.
- Bolaget har flyttat till flygbasen Malmen i Linköping
- Samarbetsavtal med Patria Helicopters AB
Perioden januari - juni 2008
- Nettoomsättningen uppgick till 39kkr
(koncernen 39 kkr )
- EBITA uppgick till -9 899 kkr
(koncernen -10 822 kkr)
- Resultat efter skatt uppgick till -11 717 kkr
(koncernen -12 843 kkr)
- Resultat per aktie uppgick till -1,83 sek

Perioden januari - juni 2007
- Nettoomsättningen uppgick till 45kkr (koncernen 45kkr)
- EBITA uppgick till -3 674 kkr (koncernen -3 983 kkr)
- Resultat efter skatt uppgick till -3 948 kkr
(koncernen -4 257 kkr)
- Resultat per aktie uppgick till -0,91 sek

Allmänt om verksamheten

CybAero utvecklar och marknadsför luftburna sensorsystem baserade på datorstyrda, obemannade, farkoster som startar och landar vertikalt, så kallade UAV VTOL, eller enklare uttryckt - förarlösa helikoptrar. Inriktningen mot hela system med integrering av olika nyttolaster eller s k payloads har under året blivit tydligare. Samarbete med flera olika aktörer har därför inletts.
Bolaget är sedan 13 juni 2007 listat på OMX, First North.

Marknad

CybAero har sedan årsskiftet intensifierat satsningen på marknadsföring och försäljning vilket bland annat har resulterat i ett kraftigt ökat intresse för bolaget från både potentiella kunder och presumtiva industriella samarbetspartners.

Den 8 januari 2008 skrev CybAero in sig i historieböckerna genom att genomföra den första officiella flygningen av en autonom helikopter i Sverige. Flygningen ägde rum på Gärdet i Stockholm inför ett hundratal inbjudna gäster. Händelsen uppmärksammades stort av både TV, radio och tidningar (såväl tryckta som nätbaserade).

Samarbetsavtalet (CRADA) med US Naval Research Lab (NRL) har utfallit mycket positivt och avtalet har förlängts ett år och testflygningar med produkten Vantage har inletts.
Marknadsföringen av Vantage har startat och kontakt med flera potentiella kunder har knutits via vårt amerikanska dotterbolag CybAero LLC.

Satsningen inom marknadsföring har bland annat visat sig i deltagande på två större mässor, dels nordamerikas största mässa inom UAV-området AUVSI i San Diego i juni tillsammans med NRL, dels Eurosatory i Paris 16-20 juni. Dessutom har bolaget deltagit på en försvarsindustriutställning för representanter från Europas specialförbandsstyrkor på Karlberg i Stockholm den 14 maj.

I april genomförde bolaget en demonstrationsflygning från en pakistansk fregatt i Arabiska havet, efter en inbjudan från pakistanska marinen. Demonstrationen resulterade i en inbjudan att lämna offert på ett antal system. CybAero har som ett av två företag blivit godkända tekniskt. Efter offerttidens utgång har kunden flyttat fram upphandlingen till innevarande budgetår (08/09). Den ökade närvaron på marknaden har resulterat i en kraftig ökning av antalet förfrågningar och bolaget har idag en aktiv dialog med ett tjugotal presumtiva kunder eller representanter från många håll i världen. Orderstocken har under perioden ökat genom att Scandicraft AS lagt en order på två system och därigenom utnyttjat en del av sin option på totalt 8 system. Optionen gäller t o m 2011-12-31.

CybAeros offertstock är (oräknat Pakistan) drygt 2,3 M€.

Testflygningarna i Förenade Arabemiraten för vår kund Armed Forces har fortgått under perioden, men med fortsatta störningar inom främst det administrativa området. Tillgång till kundens testfält har inte tillhandahållits som utlovats vilket förorsakat ytterligare förseningar i leveransen. Bolaget har därför intensifierat testverksamheten i Sverige för att snabbare kunna nå acceptans. Kundens representant, Abu Dhabi UAV Investment, har trots förseningen uttryckt intresse att diskutera vidareutvecklingar och nya projekt.

Bolaget har ökat intensiteten inom produktutveckling. En patentansökan inom marina start-och landningssystem har godkänts, vilket bedöms ge bolaget goda möjligheter att kunna leverera kvalificerade system för operation från rörliga plattformar (fartyg o dyl).

För att stärka bolagets möjligheter att ta större affärer förs i dagsläget samtal med industriella aktörer om samverkan. Bland annat har ett intentionsavtal träffats med Patria Helicopters AB, vilket stärker positionen på både den civila och militära marknaden för obemannade helikoptrar med tillhörande system. Genom avtalet får CybAero tillgång till den spetskompetens inom helikoptertjänster som Patria Helicopters AB utvecklat under många år som auktoriserad service- och underhållsverkstad för flera stora helikopterfabrikat.

Styrelse

På årsstämman den 8 april nyvaldes Fredrik Hillelson till ledamot i CybAero. Hillelson har även utsetts till styrelsens ordförande. Fredrik Hillelson har en lång militär karriär bakom sig, vilket bland annat innefattar posten som chef för KA 1 (numera Amf 1), chef för Högkvarterets strategiavdelning samt försvarsattaché och chef för svenska militära delegationen vid NATO:s högkvarter och Västeuropeiska unionen, VEU:s, försvarskommitté i Bryssel.

I dag är Hillelson VD i Defence Consulting Europe, ett bolag som utvecklar marina specialfarkoster, som exempelvis dykfarkoster.

Väsentliga händelser efter periodens slut.
Efter perioden har bolaget flyttat till flygbasen Malmen i Linköping där bolaget nu fått tillgång till ändamålsenliga lokaler inom FMV:s område. Vid Malmen är även Försvarets helikopterflottilj förlagd. Bolaget bedömer möjligheterna till samarbete med dessa och andra parter som väsentligt bättre i och med flytten. De nya lokalerna erbjuder även en betydligt bättre säkerhet för företaget.

Redovisningsprinciper
I bokslutsrapporten har samma redovisningsprinciper och beräkningsmetoder använts som i senaste årsredovisning. Rapporten har upprättats i överensstämmelse med BFNAR 2007:1.

Investeringar
Under året uppgår bruttoinvesteringar i anläggningstillgångar till 175 kkr (koncernen 175 kkr).

Likviditet
Periodens kassaflöde uppgår till 7112 kkr och bolagets likvida medel uppgår på balansdagen till 7693 kkr. Bolaget har under året tillförts kapital totalt 18 005 kkr, dels genom nyemissioner på grund av teckningsoptioner, dels genom en företrädesemission samt upptagande av lån.

Denna delårsrapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisorer.

Nästa rapporttillfälle: bokslutskommuniké januari - december den 12 februari 2009.

Linköping 2008-08-21

Mikael Hult
VD

För ytterligare information: Mikael Hult, VD, CybAero AB telefon: 013-465 29 00, 070-564 25 45, mikael.hult@cybaero.net

Om CybAero
CybAero AB utvecklar och tillverkar autonoma obemannade helikoptrar (s k VTOL UAV) med tillhörande sensorsystem.
Systemen kan användas för både försvarsverksamhet och civila uppdrag och anpassas till varje kunds specifika behov.
CybAero startades 2003 men grunden lades redan 1992 genom ett forskningsprojekt som bedrevs i samarbete mellan
Linköpings universitet och nuvarande FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut). CybAero har sitt huvudkontor i Linköping,
säljbolag i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten samt dotterbolag i Stamford Connecticut, USA. Koncernen har ett 20-tal
verksamma medarbetare. Bolaget är listat på OMX First North med Mangold Fondkommission, tel
08-503 01 550, som Certified Adviser och likviditetsgarant. Läs mer på webben: www.cybaero.net
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111