23948sdkhjf

Gexco: Halvårsrapport

Resultat januari - juni 2008
PROSPEKTERINGEN ÖKAR POTENTIALEN I GULD- OCH ZINKFYNDIGHETER
HALVÅRSRAPPORT JANUARI - JUNI 2008 FÖR GEXCO
De senaste månadernas lovande resultat från bolagets omfattande geologiska undersökningar gör att potentialen i Gexcos guld- och zinkfyndigheter ökar. Idag har bolaget en projektportfölj på 130 målområden varav ca 50 prioriteras för fortsatta undersökningar under 2008-2009. Gexco definierar ett målområde som ett område som kan innehålla brytvärda mineraliseringar baserat på tydliga indikationer från geologiska undersökningar.

* Använda medel under perioden januari - juni 2008 uppgår till 20 830 kSEK varav 12 750 kSEK använts till prospektering och utrustning.
* För perioden januari - juni 2008 var koncernens nettoomsättning 838 kSEK, resultat före skatt -9 599 kSEK och resultatet per aktie -0,01 SEK. Omsättningen är hänförligt dels till försäljning av maskin och dels till utförda tjänster.
* Likvida medel uppgår per 2008-06-30 till 22 663 (10 232) kSEK
* Kärnborrningar bekräftar fyra guldmineraliserade huvudzoner i Bindal med en vertikal utsträckning på över 200 meter.
* Geofysiska mätningar från helikopter i Mo i Rana-området ökar bolagets projektportfölj till 130 identifierade målområden baserade på geologiska undersökningar.
* Samarbete med NGU om malmpotentialen i Mo i Rana
* Beslut om parallell listning på Nordic MTF Oslo och förslag om omvänd split.
* Avsiktsförklaring om förvärv av Novel Mining AS

Händelser efter periodens utgång:
* Nya undersökningstillstånd kring Narvik

VD JON FANGEL KOMMENTERAR UTVECKLINGEN HITTILLS UNDER 2008:

Ökad potential i Gexcos guld- och zinkfyndigheter
- Ett stort antal målområden ökar sannolikheten att nå reguljär gruvdrift. När vi nu ser att prospekteringen också ger goda resultat bekräftar detta att vår strategi är riktig. Vårt val av Mo i Rana som bas för verksamheten och möjligheten att etablera ett centralt anrikningsverk i en befintlig infrastruktur minskar våra risker. Potentialen i Gexcos guld- och zinkfyndigheter blir därmed mycket tydligare.

Bindal redo för nästa steg
- 2008 års borrprogram är nu avslutat och utvärdering pågår. Nästa steg i Bindal är sannolikt gruvdrift där uttaget mineraliserat material fraktas med båt till ett befintligt anrikningsverk.

Resultatet för koncernen
Resultatet för koncernen under januari - juni 2008 uppgår före skatt till -9 599 (-8 598) kSEK, varav Gexco Norge AS -6 539 (-4 296) kSEK och Momin AS -354 kSEK. Resultatet är belastat med planenliga avskrivningar på utrustningen i Gexco Norge AS med 2 405 (1 105) kSEK och i Momin AS med 128 (50) kSEK.

Resultat för moderbolaget
Resultatet för moderbolaget under januari - juni uppgår före skatt till -2 705 (-3 583) kSEK.

Verksamheten
Gexco utvecklar och utvinner metallfyndigheter i Skandinavien. Verksamheten bedrivs med långt tagna hänsyn till människor och miljö. Gexco äger via dotterföretaget Gexco Norge AS mineralfyndigheter innehållande guld och zink i Nord-Norge. Totalt består Gexcos projektportfölj nu av 130 identifierade målområden. Av dessa har 54 fått en prioriterad status och kommer att undersökas vidare med geofysik, ytprovtagning och kärnborrning under 2008 - 2009.

I Bindal har det genomförts prospektering och provdrift med syfte att verifiera drivvärdigheten av fyndigheten i Kolsvik. I Rana och kringliggande kommuner genomförs omfattande geologiska undersökningar i syfte att komplettera de befintliga mineralresurserna i Mofjellet med en eller flera satellitfyndigheter. Målet är att etablera tillräckligt stora resurser och reserver för att motivera en investering i ett gemensamt centralt anrikningsverk för bearbetning av malm från både fyndigheterna i Rana och Bindal.

Gexco har huvudkontor i Stockholm och bas för den operativa verksamheten med geologiska undersökningar i Mo i Rana.

Kärnborrning bekräftar 4 huvudzoner i Bindal
Resultaten från ca 900 meters "fill-in" drilling från servicetunneln visar att det i den centrala delen av Kolsvik guldfält kan definieras fyra parallella huvudzoner: Oppgangen, Klondike, Sigma och Val d' Or. Zonerna har en utsträckning i längdriktningen på över 300 meter för Oppgangen, över 300 meter för Klondike, 50 meter för Sigma och över 100 meter för Val d´Or. Ingen av zonerna är avgränsade i längdriktningen.

De bästa resultaten från enstaka borrhål i detta borrprogram, som viktade medelhalter, är för Oppgangen 6,1 gram guld per ton över 6,19 meters borrlängd, för Klondike 5,1 gram guld per ton över 2,20 meters borrlängd och för Val d' Or 7,7 gram guld per ton över 2,45 meters borrlängd.

Mineraliseringen fortsätter mot djupet
Under 2008 har det borrats knappt 2 700 meter fördelat på 5 borrhål mot djupet.
De högsta analysresultaten, från hittills rapporterade resultat, är 76,4 gram guld per ton över 1,0 meters borrlängd i Val d' Or-zonen och 10,55 gram guld per ton över 0,4 meters borrlängd i Klondike-zonen. Skärningen av Val d' Or-zonen ligger cirka 140 meter under Bogelva, och skärningen av Klondike-zonen ligger cirka 185 meter under servicetunneln, den s.k. Nebbastollen. Resultaten indikerar att de guldmineraliserade zonerna har en vertikal utsträckning på över 200 meter.
Helikoptermätningar ger kraftigt ökad projektbas
Gexco har bearbetat och analyserat informationen från de geofysiska mätningarna med helikopter i och omkring Mo i Rana. Mer än 100 nya målområden med anomalier har identifierats. Totalt består Gexcos projektportfölj nu av 130 identifierade målområden. Av dessa har 54 fått en prioriterad status och kommer att undersökas vidare med geofysik, ytprovtagning och kärnborrning under 2008 - 2009. Resultaten från dessa undersökningar kommer att redovisas fortlöpande.

I flertalet av de nya målområdena har det tidigare gjorts undersökningar både i form av ytprovtagning och kärnborrning. Bland annat har NGU genomfört undersökningar i området i regi av det så kallade Nordlandsprogrammet som var ett samarbetsprojekt mellan NGU och Nordland fylke under åren 1992 - 1999. Gexco har således tillgång till en stor mängd geologisk information som kompletterar våra egna geofysiska mätningar med helikopter.

Samarbete med NGU om malmpotentialen i Mo i Rana
Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) och Gexco har beslutat om ett treårigt projektsamarbete kring berggrunden och malmpotentialen i Mo i Rana området. Det är Gexcos geofysiska mätningar från 2007 tillsammans med data från tidigare undersökningar från området som ligger till grund för samarbetet. Samarbetsprojektet anses vara av nationellt intresse och ökar Gexcos möjligheter att hitta drivvärdiga mineraltillgångar. Nordland Fylkeskomune har även beviljat ekonomiskt stöd till projektet.

Parallell listning på Nordic MTF Oslo och förslag om omvänd splitt
Gexcos styrelse har beslutat att låta NGM lista Gexco-aktien på sin planerade lista Nordic MTF Oslo. Inofficiell handel kommer att starta under hösten 2008. För att underlätta en listning i Norge föreslår Gexcos styrelse att den planerade extra årsstämman i Gexco den 20 augusti beslutar om sammanslagning av aktier där 100 gamla aktier blir en ny aktie.

Avsiktsförklaring om förvärv av Novel Mining AS
Gexco har tecknat en avsiktsförklaring med aktieägarna i Novel Mining AS i syfte att förvärva samtliga aktier i Novel Mining genom apportemission om 187,7 miljoner nya aktier i Gexco. Novel Mining genomför en kapitalinhämtning på 10 MNOK som är en av förutsättningarna för förvärvet. Novel Minings tillgångar består av 34 norska undersökningstillstånd på mineraltillgångar innehållande guld och uran.

Händelser efter periodens utgång:

Nya undersökningstillstånd kring Narvik
Gexcos har fått 64 undersökningstillstånd (inmutningar) i det så kallade Rombak-vinduet i närheten av Narvik. De nya undersökningstillstånden täcker 19,2 kvadratkilometer fördelat på fyra områden. Geologin i Rombak-vinduet har stora likheter med guldlinjen i Lycksele - Storuman området där det på senare år har hittats flera drivvärdiga guldfyndigheter.

Finansiell ställning
Koncernen hade per balansdagen en likviditet på 22 663 kSEK. Soliditeten uppgick till 97 %.
Koncernens egna kapital uppgick till 174 776 kSEK, vilket motsvarade 0,20 SEK per aktie.

Övriga projekt i Gexco
Utöver innehaven i Nordnorge äger Gexco per balansdagen bearbetningstillstånd (utmål) avseende Harnäsgruvan i Värmland. Mot bakgrund av rådande guldpriser pågår en utvärdering av möjligheterna att i samarbete med andra utveckla fyndigheten i Harnäs.

Anställda
Medelantalet anställda under perioden var 21 personer på heltid.

Investeringar
Under januari - juni 2008 har Gexco investerat 12 497 kSEK i prospektering och 253 kSEK i utrustning i för att utveckla fyndigheterna i Bindal och Mo i Rana.

Styrelsens arbete
Gexcos styrelse består av fyra ledamöter, valda av bolagsstämman. Styrelsen har under januari - juni 2008 haft tre styrelsemöten. Därutöver har styrelsen haft löpande kontakt om bolagets verksamhet och utveckling.

Informationspolicy
Gexco kommer att ge ekonomisk information vid följande tillfällen:

- Delårsrapport för januari - september 2008 presenteras den 23 oktober 2008.
- Bokslutskommuniké för 2008 presenteras den 19 februari 2009.

- Företagets pressreleaser distribueras via NGM och finns tillgängliga på www.gexco.se .

Riskfaktorer

De risker och osäkerhetsfaktorer som gäller för Gexco finns beskrivna i Bokslutskommuniké för Gexco för januari - december 2007, sidorna 5 - 6. Kommunikén finns tillgänglig på www.gexco.se .

Inga väsentliga förändringar har inträffat som föranleder ändring av dessa beskrivningar.

ÖVRIG INFORMATION

Börsnotering på NGM Equity
Gexco är noterad på NGM Equity. Gexcos tickerkod är GXCO, ISIN-nummer för Gexco-aktien är SE0001057910. En börspost uppgår till 20 000 aktier.

Aktiedata
Gexcoaktien betalades den 30 juni 2008 till 0,11 SEK. Detta ger ett börsvärde i Gexco på 98,5 MSEK. Aktiekapitalet uppgick till 17 907 991 SEK. Antalet aktier registrerade av Bolagsverket per 30 juni 2008 är
895 399 549 aktier.

Nyckeltal per den 30 juni 2008
Resultat per aktie: -0,01 SEK
Eget kapital per aktie: 0,20 SEK
Soliditet: 97 %
Kassalikviditet: 483 %

Redovisningsprinciper
Denna rapport är upprättad i enlighet med IAS 34 och RR 31. Redovisningsprinciperna är oförändrade från årsbokslutet 2007 och baserade på International Financial Reporting Standards i den form de antagits av EU . Under året införda tillämpningar, uppdateringar och nya tolkningar av redovisningsstandarder har inte haft någon påverkan på koncernens resultat och ställning. Moderbolagets bokslut har upprättats i enlighet med RR 32.

Styrelsens försäkran
Det är Gexcos styrelses uppfattning att ovanstående halvårsrapport för perioden januari - juni 2008 ger en rättvisande över¬sikt av Gexco och dess dotterföretags verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som Gexco och dess dotterföretag står inför.

Stockholm den 20 augusti 2008

Björn Wolrath
Styrelseordförande

Jokim Gip
Ledamot

Elisabeth Palm Werner
Ledamot

Jon Fangel
VD och Ledamot

Denna rapport har inte varit föremål för granskning av Gexcos revisor.

Frågor om denna halvårsrapport kan ställas till VD Jon Fangel på telefon 0735 31 00 35.

Informationen är sådan som Gexco ska offentliggöra enligt lagen om börs- och clearingverksamhet och/eller lagen om handel med finansiella instrument. Informationen lämnas för offentliggörande den 20 augusti
2008 klockan 13.00.

Gexco ska genomföra undersökningar och utveckla fyndigheter innehållande guld i Skandinavien. Verksamheten skall bedrivas med långt tagna hänsyn till människor och miljö. Gexco har under 2004 förvärvat Bindal Gruver AS. Bindal utvecklar för närvarande fyndigheter i Bindal i Norge där guldmängden bedöms överstiga 15 ton guld. Bindal har byggt ett anrikningsverk vid fyndigheten och genomförde under hösten 2004 en provanrikning av de första ton guldmalm. Under 2005 och 2006 genomförs en fullskalig provdrift på upp till 10 000 ton malm. Gexco har som mål att inom 3 år ha utvecklat Bindal Gruver till ett producerande gruvföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141