23948sdkhjf

Rymdbolaget säljer övervakningssystem till finska gränsbevakningen

Rymdbolaget ska modernisera två flygburna havsövervakningssystem - ett kontraktet värt nästan fem miljoner euro.
Rymdbolaget har skrivit kontrakt med Finska Gränsbevakningen gällande modernisering av två stycken flygburna havsövervakningssystem.

Kontraktssumman är 4.9 miljoner euro och innefattar nya övervakningssystem, reservdelar och operatörsutbildning .

Systemen används för övervakning av havsmiljön i Östersjön t ex för upptäckt av oljespill men också för övervakning av gränser och fartygstrafik liksom för sjöräddningsuppdrag.

”Vi är mycket glada över att kontraktsförhandlingarna nu är framgångsrikt avslutade och vill tacka det finska förhandlingsteamet för konstruktivt och inspirerande arbete. Finska Gränsbevakningen är en erfaren och kunnig kund och vi ser fram emot att arbeta tillsammans i detta projekt” säger Anna Dyring vid Rymdbolaget.

Arbetet kommer att starta omedelbart och leverans av det första systemet planeras för juni 2009. Vi genomför arbetet i nära samarbete med operatörerna på Finska Gränsbevakningen.

MSS 6000 är den senaste versionen av Rymdbolagets havsövervakningssystem. Det och dess föregångare MSS 5000 har installerats i ett antal olika flygplanstyper i ett antal länder över hela världen t. ex. Sverige, Estland, Norge Polen, Portugal, Grekland, USA och Kanada.

Fakta
MSS 6000-systemet för Finska Gränsbevakningen är ett helintegrerat system med SLAR (Side-Looking Airborne Radar), IR/UV(Infrared/Ultraviolet)-skanner, integrering av befintlig FLIR och sökradar, kamera och videokamera, AIS (Automatic Identification System), höghastighetssatellitdatalänk..Information från sensorerna presenteras för operatören på en bildskärm i ett specialdesignat operatörsstativ. Presentationen sker i realtid och är integrerad med en digital karta. Kartan visar flygplanets position med tidsangivelser markerade på flygrutten. Kartan har ett antal valbara användardefinierade kartlager med georefererade data från SLAR, IR/UV, AIS, observationer, målbeskrivningar och anteckningar om var och när kamera- och videobilder togs. Alla data från missionen sparas och sammanställs i en rapport och kan sändas vidare till operationsbasen eller andra enheter.

Om företaget:
Rymdbolaget - eller Swedish Space Corporation på engelska - är en komplett rymdindustri vars verksamhet spänner över hela kedjan, från att skapa innovativa affärskoncept och rymdprojekt till att sedan ansvara för utveckling, test och drift.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.176