23948sdkhjf

Ryska "blodsmineraler" fraktas genom Finland till världen

Ryskt nickel fortsätter transporteras genom Finland till resten av världen och intäkterna hamnar i Putins krigskassa.

Trots att Finlands järnvägsbolag VR, beslutade att stoppa all godstrafik mellan Ryssland och Finland har transporterna fortsatt. Nornickel, den ryska nickelkoncernen, har fortsatt kunna frakta nickel till sin fabrik i Harjavalta i Finland. Detta genom det estniska fraktbolaget Operail, skriver Expressen.

Rysslands rikaste oligark, Vladimir Putanin, äger en tredjedel av Nornickel och sitter som både vd och styrelseordförande i koncernen.

På plats i Harjavalta bearbetas det ryska nicklet och metallen är en viktig del i omställningen till ett fossilfritt samhälle. I dagsläget omfattas inte nickel av sanktioner.

Veli-Pekka Tynkkynen är professor och specialist på Rysslands energipolitik. I en kommentar till Hufvudstadsbladet säger han att importen finansierar Putins invasion i Ukraina – med det sagt tycker han att man kan prata om så kallade ”blodmineraler”.

– En halvhjärtad handelsspärr är dålig om det ska bli ett slut på kriget. Ju mer sanktioner som riktas mot Ryssland, desto mindre gillar ryssarna kriget.

Nu har finska Nurminen Logistics meddelat att de tänker köpa fraktbolaget Operail, vilket kommer innebära att transporten kommer att ske genom ett finskägt bolag, skriver Expressen.

Veli-Pekka Tynkkynen säger till Hufvudstadsbladet att han inte ser något stopp på importen av nickel. Han säger att det har varit ”en politisk dödfödd fråga”. Vidare menar han att det skulle ge Finland mindre skatteintäkter och att landet skulle förlora en stor industrifabrik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078