23948sdkhjf

Boxpower tillför nya värden till Opcons aktieägare

Vid energi- och miljöteknikkoncernen Opcon ABs extra bolagsstämma den 19 juni 2008 fick styrelsen i Opcon ett bemyndigande att genom återbetalning dela ut 51 % av aktierna i dotterbolaget Boxpower AB till Opcons aktieägare.
Boxpower är ett av Opcon nybildat bolag för elproduktion som har som affärsidé att teckna långsiktiga avtal med svenska och utländska industriföretag om att leverera el från industriernas egen spillvärme med hjälp av Opcon Powerbox. Det innebär ett ytterligare steg i värdekedjan för tekniken bakom Opcon Powerbox där Boxpower blir elleverantör och ett viktigt steg för miljön.

I och med den framtida utdelning i form av återbetalning av 51 % av aktierna i Boxpower till Opcons aktieägare och tillsättandet av en styrelse där bolaget görs oberoende av Opcon blir Boxpower också en kund bland andra för Opcon. Det innebär att Opcon på marknadsmässiga villkor säljer Opcon Powerbox till Boxpower som sedan säljer el till de industrier man tecknar avtal med. Hittills har två sådana avtal om produktion och försäljning av grön el tecknats, ett med Stora Ensos bruk i Skutskär och ett med Munksjö Aspa bruk. Inom ramen för avtalet med Stora Enso skall även förutsättningarna för ytterligare installationer inom andra delar av Skutskärs bruk samt vid Stora Ensos övriga svenska och nordiska anläggningar undersökas.

- Det sammanlagda värdet av elleveranser i det avtal som tecknades med Munksjö Aspa bruk i förra veckan uppgår till mellan 30-40 Mkr vilket kan fungera som en indikation på vilka värden som kommer att skapas i Boxpower. Samtidigt kommer större delen av de kostnader Boxpower har att vara inköp och service av Opcon Powerbox som köps från Opcon, säger Rolf Hasselström vd och koncernchef Opcon AB.

- Jag känner mig stärkt i min övertygelse om att Boxpower kommer att bli framgångsrikt. Vi har redan innan bolaget kommit igång tecknat två avtal under loppet av tre månader med viktiga referenskunder som Stora Enso och Munksjö Aspa bruk som vill ta vara på sin spillvärme och ligga i framkant vad gäller miljö och energieffektivisering. I den affärsplan som lagts ska Boxpower teckna 5 avtal under sitt första verksamhetsår, för att efter 5 år sammanlagt ha tecknat avtal om produktion av runt 200-400 GWh el om året från 50-100 Opcon Powerbox. Det motsvarar hushållsel för uppåt 100 000 europeiska hushåll, säger Rolf Hasselström vd och koncernchef Opcon AB.

- Vad som ytterligare stärker mig i min övertygelse är att elpriserna samtidigt fortsatt att stiga vilket ökar kundernas intresse för att på detta sätt säkra framtida elpriser. Bara sedan vi träffade avtalet med Stora Enso i mars har priserna på Nordpool för elleveranser under de närmaste fem åren stigit med runt 20 %. Riktar vi dessutom blickarna ner mot Europa, vilket vi kommer att göra, så är elpriserna där långt högre vilket gör vårt erbjudande än mer intressant, säger Rolf Hasselström vd och koncernchef Opcon AB.

- Boxpower kommer att bli ett mycket lönsamt bolag med starka kassaflöden. Det är samtidigt en helt ny affär där vinsterna kommer från elproduktion och elhandel det är alltså utöver Opcons tillverkning och service av Opcon Powerbox. Det betyder också att värdet på Boxpower ska ses utöver värdet på Opcon. Samtidigt betyder Boxpowers framgångar även framgångar för Opcon som får sälja och leverera service till alla de Opcon Powerbox som skall leverera elen i de avtal Boxpower tecknar, säger Rolf Hasselström vd och koncernchef Opcon AB.

Boxpower AB ägs idag till 100 % av Opcon. Opcon har inlett ett arbete med att söka tredjepartsfinansiering för Boxpower AB i form av en konvertibel på upp till 150 mkr. Tillsammans med sedvanlig bankfinansiering bedöms det kunna ge en balansräkning som mer än väl ger utrymme för affärsplanens avtal om produktion av runt 200-400 GWh el från 50-100 Opcon Powerbox. Återbetalningen i form av aktier i Boxpower AB till Opcons aktieägare villkoras av att erforderlig finansiering säkerställs och styrelsen bemyndigas att verkställa återbetalningen som avses genomföras före årsskiftet 2008/2009. Handel kommer att anordnas i aktien och målet är att bolaget skall särnoteras.

Opcon fortsätter samtidigt att sälja, utveckla, producera, driftsätta och serva Opcon Powerbox för samtliga kunder, inom samtliga segment där Boxpower AB blir en viktig kund.

Om Opcon Powerbox

Opcon Powerbox är en egenutvecklad teknik för att utvinna el ur spillvärme redan från 55 °C. Spillvärme finns idag i stora mängder inom industrin. Enligt Department of Energy finns det på den amerikanska marknaden mer tillgänglig spillvärme i industrin än alla förnyelsebara energikällor sammantaget. Bara i Europa finns över 300 TWh spillvärme i industrin som inte tas tillvara. Skulle hela den teoretiska potentialen tas till vara för elproduktion med Opcon Powerbox så skulle i storleksordningen 30 TWh el kunna produceras, motsvarande nästan hälften av den svenska vattenkraften.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Niklas Johansson, vice president, Investor Relations, Opcon AB, tel. 08-466 45 00, 070-592 54 53

Opcon AB, Box 15085, 104 65 Stockholm
Tel. 08-466 45 00, fax 08-716 76 61
e-post: info@Opcon.se
www.Opcon.se
Om Opconkoncernen

Opcon är en energi- och miljöteknikkoncern som utvecklar, producerar och marknadsför system och produkter för miljövänlig, effektiv och resurssnål energianvändning.

Opcon har verksamhet i Sverige och Kina. Antalet anställda är cirka 340. Aktien är noterad på OMX Nordic Exchange Stockholm. Koncernen är uppdelad i tre affärsområden:

Renewable Energy arbetar med framställning av el ur spillvärme, bioenergi, hanteringssystem för naturgas, industriell kyla, återvinning av värme, torkning av biomassa, rening av rökgaser, luftsystem för bränsleceller samt mätning och övervakning av processer. Affärsområdet omfattar dotterbolagen Svenska Rotor Maskiner (SRM), Opcon Energy Systems (OES), REF Technology, Svensk Rökgasenergi (SRE), Opcon Autorotor samt Mitec Instrument.

Engine Efficiency arbetar i huvudsak med tändsystem för förbränningsmotorer inklusive etanol-, naturgas- och biogasmotorer. Affärsområdet omfattar dotterbolagen SEM, Opcon Technology Suzhou samt Laminova Production.

Mobility Products arbetar med teknik för positionering, förflyttning och reglering, för elfordon och elrullstolar. Affärsområdet omfattar dotterbolaget REAC.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.237