23948sdkhjf

Hitta bästa investeringsperioden på börsen

En färsk undersökning från SEB visar hur aktier för 100 kronor, som köpts och sålts på Stockholmsbörsen under olika perioder, har utvecklats mellan åren 1990 - 2008.
Historien visar att den bästa börsen infallit mellan oktober och april.

En färsk undersökning från SEB visar hur aktier för 100 kronor, som köpts och sålts på Stockholmsbörsen under olika perioder, har
utvecklats mellan åren 1990 - 2008. Uträkningen visar att det funnits bättre och sämre perioder för den som vill göra affärer på börsen och den slår bland annat hål på myten "Köp till sillen och sälj till kräftorna".

- Om du till midsommar 1990 investerade 100 kronor och sålde till kräftpremiären samma år, lät pengarna ligga i madrassen för att sedan upprepade samma procedur med det ackumulerade kapitalet fram till 2007, visar det sig att du faktisk bara har kvar 95 kronor, alltså en nedgång med 5 procent, vilket är minst sagt uselt sett över en så lång period som 17 år, säger Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB.

SEB:s undersökning visar att den absolut sämsta tiden på året för Stockholmsbörsen var under perioden augusti till september. Den som köpte och sålde aktier under den perioden förlorade 45 procent på det investerade kapitalet. På motsvarande sett visar undersökningen att det optimala börsåret infunnit sig mellan oktober och april. Om man de 18 senaste åren köpt och sålt aktier under den perioden, skulle de ursprungliga 100 kronorna ha vuxit till cirka 985 kronor. Med andra ord en uppgång med hela 885 procent. Det ska jämföras med de drygt 350 procent, eller 450 kronor, som du hade haft om du hade gjort en engångsinvestering i början av januari 1990 och sålt i juni 2008.

Johan Hagbarth, menar att undersökningen bara bygger på historiska fakta och att det inte är en garanti för att den ska upprepa sig.

- Visst kittlar tanken att köpa och sälja enligt ett visst mönster, men betänk att det här är historia. Vad morgondagen visar kan man
aldrig förutspå med hjälp av en sådan här undersökning. Vid placeringar är nog en grundlig analys av fundamentala faktorer att
föredra framför almanacksbaserade gissningar.

Källa: SEB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.099