23948sdkhjf

SSAB väl balanserat för resten av 2008 trots dramatiska prishöjningar på råmaterial

Det mest dramatiska som händer just nu för stålindustrin och för SSAB är att priserna på råmaterial höjts kraftigt, enligt SSAB:s koncernchef Olof Faxander. Vid sitt inledningstal på den internationella konferensen SCANMET III i Luleå, som handlar om processutveckling inom stål- och järntillverkning, slog han fast att priset på kol höjts med 200% senast tiden och priset på järnmalm med 87%
- Men SSAB har fått en bra start på året och lyckats balansera prishöjningarna för resten av 2008, säger Faxander.

Det har bland annat kunnat ske genom aggresiva investeringar och SSAB:s strategi att satsa på sina nischprodukter, de höghållfasta stålen, enligt Faxander. Den medvetna satsningen på höghållfasta och ultrahöghållfasta stål är också ett sätt för SSAB att ta hänsyn till miljön.

- Genom att arbeta med de höghållfasta stålen bidrar SSAB till att reducera utsläppen av koldioxid, säger Faxander.

Ståltillverkning och miljö var annars det dominerande temat under första dagen av SCANMET III. Enligt Jean Pierre Birat som är koordinator för ULCOS, den europeiska stålindustrins gemensamma miljöprojekt, så har viktig forskning om CO2 utsläpp givit resultat. Mefos i Luleå deltar kraftfullt i två av fyra projekt inom ULCOS varav det ena handlar om att återvinna gas från masugnen.

- Nästa steg är att snabbast möjligt testa metoden i större skala, säger Jean Pierre Birat.

www.ssab.se

När MEFOS arrangerar SCANMET för tredje gången, en konferens om järn och ståltillverkning, kommer 400 intresserade från 27 länder, alla världsdelar representerade. Dessutom spelar MEFOS en viktig roll i ett stort projekt med syfte att minska CO2 utsläppen från världens stålindustri.

www.mefos.se

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156