23948sdkhjf

Modeller för kompensation klara

Nu är det klart hur de som berörs av LKAB:s gruvflytt ska ersättas.
Under 2015 tog LKAB:s styrelse beslut om hur LKAB i fortsättningen ska ersätta fastighetsägare, boende och näringsidkare som påverkas av gruvbrytningen. Nu presenteras i detalj hur de berörda ska kompenseras.

– För att klara utmaningen vi står inför ska LKAB ta kontroll över fler nybyggnationer för att hitta kostnadseffektiva lösningar och för att säkra tillgången på nya fastigheter, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingar, i ett pressmeddelande.

Näringsidkare som omlokaliseras kompenseras i flera delar. De som äger sin fastighet får erbjudande om en ersättningsfastighet och näringsidkare som hyr blir erbjuden en ny lokal med hyrestrappning upp till fem år.

Ny bostad eller pengar
Villaägare och fastighetsägare som äger hyreshus får antingen ett ersättningshus som är likvärdigt med det nuvarande, eller en summa pengar som motsvarar marknadsvärdet plus 25 procent. De som äger en bostadsrätt ersätts med en summa pengar. Hyresgäster som inte äger en fastighet får förtur till både äldre och nya hyresrätter.

– Det har varit en lång process för att hitta lösningar på ersättningar som gör att LKAB kan vara konkurrenskraftigt och fortsätta producera. Vi har en stor tilltro till att ersättningen motsvarar kraven på en rättvis och långsiktig hållbar kompensation, så att LKAB och Malmfältens samhällen kan stå sida vid sida även i framtiden, säger Stefan Hämäläinen, Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingar.

LKAB:s överlevnad är beroende av att cirka 5 000 bostäder och 700 000 kvadratmeter bostads- och lokalytor i centrala delarna av Kiruna och Malmberget flyttas för att säkra fortsatt gruvdrift. Det innebär att nästan 10 000 personer på sikt behöver flytta, ungefär en fjärdedel av Malmfältens befolkning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078