23948sdkhjf

Stålföretag samarbetar med offshorebranschen

I ett nytt projekt ska konstruktioner och komponenter förbättras.
Offshoreområdet ställer nya och höga krav på företagens kompetens inom till exempel materialdesign och effektiv produktion. Detta på grund av den aggressiva miljön som våg-, vind- och tidvattenkraft innebär. Bergslagsbaserade Triple Steelix har fått 400 000 kronor beviljade från Tillväxtverket som ska användas till en förstudie som kommer att bidra till att utveckla och förbättra konstruktioner och komponenter i havsmiljö.

Stål- och verkstadsindustrin i Bergslagen har hög kompetens inom området och därför vill Triple Steelix tillsammans med OffshoreVäst överföra kompetens och kunskap i varandras verksamhetsområden.

− Att tillverka applikationer för aggressiv havsmiljö är en utmaning. Där kan avancerade stålapplikationer användas, både i existerande och framtida förbättrade versioner, fortsätter Larz Ignberg.

Vill skapa affärsmöjligheter
Projektet är en förstudie med bred ansats som ska identifiera företag, produktionskedjor samt produkt- och tjänsteområden som är relevanta i sammanhanget.

− Vi kommer att sammanföra företag i offshorebranschen på Västkusten med ett femtontal företag i Bergslagsregionen som har spetskompetens inom områden som t.ex. hydraulik, höghållfasta- och rostfria stål, fogning och ytbehandling, säger Larz Ignberg på Triple Steelix.

Genom att samverka kan olika erfarenheter längs hela värdekedjan användas för att skapa innovationer och snabbt gå från koncept till kommersialisering.

− Vi hoppas kunna skapa utvecklingsprojekt och affärsmöjligheter som i sin tur kan bidra till arbetstillfällen i Bergslagen, säger Larz Ignberg.

Projektet drar igång i början av januari och pågår fram till midsommar. Parterna i projektet är Triple Steelix, OffshoreVäst och Swerea IVF.

Projektet har också en koppling till Vanguardinitiativet som är under uppbyggnad inom hela EU.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109