23948sdkhjf

Porsche 60 år

Porsche 60 år – familjeföretaget som blev världens mest lönsamma biltillverkare.
Porsche fyller jämnt. För exakt 60 år sedan lades grunden till familjeföretaget som från en blygsam start utvecklats till en av världens mäktigaste sportbilstillverkare. Den 8 juni 1948 skrevs ett nytt kapitel i bilhistorien. Den dagen blev Porsches första prototyp med beteckningen 356-001 godkänd för trafik.

-Allt började med att jag såg mig omkring utan att kunna finna min drömbil. Så jag bestämde mig för att bygga den själv, sade Ferry Porsche. Den pionjärandan är ännu en viktig del i företagets filosofi.

Under Porsches 60 år långa historia har företaget inte bara sett framgångar utan också upplevt djupa vågdalar. Men tack vare effektiva produktionsmetoder, ett tydligt varumärke, innovativa modeller som 356, 911, Boxster och Cayenne, har den lilla sportbilstillverkaren vuxit till ett av världens mest framgångsrika och lönsamma bilföretag.

- Idag är Porsche starkare än någonsin. Vi har det bredaste och mest attraktiva modellprogrammet i företagets historia. Vi har kostnader och processer under kontroll och vi har därmed försäkrat oss om vårt långsiktiga oberoende. Vi har alltid sett oss som bilindustrins David mot Goliat. Den här självsynen har format oss genom åren men också gjort oss framgångsrika, förklarar Porsches VD Wendelin Wiedeking.

Djup kris
Wiedeking tog över ledningen 1992. Porsche var då i sin djupaste ekonomiska kris och riskerade sin mest värdefulla tillgång – oberoendet. Porsche var plötsligt vidöppet för övertagande. Situationen krävde omedelbar handling. Och aktieägarna, familjerna Porsche och Piëch, lovade ledningen sitt stöd.

Wiedeking och den övriga ledningen tog inte bara fram den nya modellen Boxster utan vände även företaget genom andra ekonomiska åtgärder. Under allmänna termer som ”lean management” och ”lean production” infördes nya organisations- och produktionsmetoder. Företagets hierarki och processtruktur omorganiserades uppifrån och ned. Det dröjde inte länge förrän de interna ansträngningarna att förbättra produktiviteten, liksom det nya modellprogrammet, började ge resultat. Redan 1995 visade Porsche åter svarta siffror och började återta sin ledarposition genom att årligen presentera rekord för avkastning, försäljning och vinst.

Det är inte bara balansräkningen som återspeglar företagets exceptionella position utan även varumärket Porsche. För femte året i rad har tyska företagsledare från olika delar av näringslivet valt Porsche AG till det företag som har bäst image. J.D.Powers prestigefyllda kvalitetsstudie “Initial Quality Study” har för andra gången placerat Porsche främst. Och i J.D.Powers “Appeal” Study har amerikanska kunder för tredje året i rad rankat Porsche som det mest attraktiva märket.

Miljöarbete
Under de 60 åren har Porsche arbetat hårt med att förstärka sin image. Framförallt genom innovationer av olika slag, men också, och inte minst, genom sitt miljöarbete. Porsches tekniker har aldrig nöjt sig med att bara uppfylla de miljökrav som lagen fastställer. Målet har alltid varit att överträffa kraven. Porsche ska också utgöra ett gott exempel i miljöarbetet. Därför använde myndigheterna Porsche 911 när de första europeiska utsläppstesterna gjordes redan 1966.

Porsche utvecklar ny teknologi, inte bara för att förbättra köregenskaperna, utan också för att kontinuerligt bygga bilar för ett miljömässigt hållbart samhälle. De senaste 15 åren har Porsche lyckats sänka bränsleförbrukningen i nya bilar, och därmed koldioxidutsläppen, med 1,7 procent per år. I förhållande till motoreffekten är Porsche idag den tillverkare som har de lägsta koldioxidutsläppen. Och 2012 kommer Porsches bilar att ha minskat sina utsläpp med ytterligare 20 procent, tack vare ny motorteknologi och hybriddrift i modellerna Cayenne och Panamera.

Förre förbundskanslern Gerhard Schröder sade en gång: -Porsche är en framgångsmodell för Tyskland. Med det menade han inte bara företagets tekniska ingenjörskonst utan också David-mot-Goliath-pricipen, där Porsche som ett litet företag under 60 år har stått emot större konkurrenter.

Med kvalitetsstämpeln ”Made in Germany”, förkastandet av subventioner, liksom känslan av socialt ansvar gentemot anställda och samhället, har Porsche orubbligt hållit fast vid sin egen linje.

Majoritetsägare i Volkswagen AG
Det inkluderar Porsches steg in i framtiden i september 2005 då företaget blev majoritetsägare i Volkswagen AG. Porsche är nu den största aktieägaren i Volkswagen AG med 31 procent av aktierna. Under innevarande år kommer aktieinnehavet att öka till över 50 procent.

Målet är klart: under Porsche Automobile Holding SE kommer inte bara Porsche och Volkswagen att växa tack vare det sedan årtionden framgångsrika utvecklings- och produktionssamarbetet, dessutom säkras de två bolagens oberoende. Och styrelseordförande Dr. Wendelin Wiedeking lovar när Porsche nu firar sin 60-årsdag:
-Porsche förblir Porsche i framtiden. Precis som Volkswagen förblir Volkswagen. Det är receptet för framgång.

Nyhet från Porsche

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, Boxster, Cayman och Cayenne. År 2007 tillverkades nära 100 000 Porsche varav 480 registrerades i Sverige. Porsches största marknader är USA och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Helsingborg, Karlstad och Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096