23948sdkhjf

Göteborgsföretag siktar på Jupiter

Bolaget har tagit hem ett nytt rymdprojekt i stor internationell konkurrens.
Det är i den europeiska rymdorganisationen Esas nya projekt ”Juice”, som är en vetenskaplig resa till Jupiter, som Göteborgsföretaget Ruag Space ska medverka.

– Förhoppningen är att vi ska få mer information om Jupiter som är en typisk gasjätte, samt om det finns liv på de tre galileiska månarna Ganymedes, Europa och Callisto, som antas ha oceaner under sina istäcken, säger Susanne Folkesson, som är kommunikationsansvarig på RUAG Space i Göteborg, till Göteborgs Posten.

Ruag Space bidrar med utveckling och tillverkning av datahanteringssystemet, ett av sex delsystem på satelliten, samt utrustning för att styra satelliten, samla in forskningsinformation och kommunicera med marken.

Även två av de tio forskningsinstrumenten ombord på Juice leds av svenska forskare:
Particle Enviroment Package, PEP, där utvecklingen leds av professor Stas Barabash vid IRF i Kiruna och Radio Plasma Wave Investigations, RPWI, där docent Jan-Erik Wahlund vid IRF i Uppsala leder utvecklingsarbetet.

Jupiter Icy moons Explorer
Juice är en förkortning för Jupiter Icy moons Explorer. Farkosten ska skjutas upp från den europeiska rymdbasen i Kourou i Franska Guyana i maj 2022 och komma fram 2030. Under 3,5 år ska Juice åka runt den gigantiska planeten för att utforska bland annat den turbulenta atmosfären, det som kallas magnetsfären och de tre månarna Ganymedes, Europa och Callisto,

Dessa planetstora månar tros ha vatten under en isbelagd yta och kan ge viktiga ledtrådar till om det är en miljö som har haft jordlika förutsättningar.
Missionen kommer att kulminera, enligt Esa, i en åtta månaders tur runt Ganymede. Det blir första gången som det sker kring en isig måne.

För RUAG Space är kontraktet värt 150 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078