23948sdkhjf

Nordiska telegiganter anklagas för att använda barnarbetare

Uppdrag Granskning kunde i går kväll avslöja att fyra av Ericssons och Telenors underleverantörer i Bangladesh använder barnarbetare.
I mer än tio år har Ericsson och Telenor varit ledande på den bangladeshiska mobilmarknaden. Företagen har lovat att inga barnarbetare finns och att säkerheten är god. Men när Uppdrag gransknings Tom Heinemann reste till Bangladesh var bilden han såg en helt annan.

På fabriken Confidence Steel, som är en av de fyra fabriker som granskats, arbetar inte mindre än 30 barn – barn som är från 14 år och uppåt. Barnen berättar i programmet att de får låga löner, och om de inte utför arbetet tillräckligt bra, får de mindre i lön eller ingen lön alls – eller så skal de arbeta övertid utan ersättning.

Arbetsförhållandena är urusla, de kryper över kar med syra och smält metall/galvanisering - galvanisering som är 460 grader varma. Detta gör de utan någon form för skyddsutrustning, inga hjälmar, säkerhetsskor eller skyddskläder.

Det är inte bara människorna i fabriken som påverkas. Stålverkens spillvatten leds direkt ut i vattnet, och böndernas rismarker förstörs.

Stålverken producerar master, och redan innan dokumentärprogrammet visats på de nordiska TV-skärmarna, hade Telenor och Ericsson startat att städa upp i misären.

Ericsson har avbrutit samarbetet med tre av de fyra stålverken och Ericsson skriver i ett pressmeddelande att: ”Ericsson har upprättat ett åtgärdsprogram tillsammans med Confidence Steel”.

Telenors vd Jon Fredrik Baksaas säger i en kommentar att deras anställda vid deras dotterbolag i Bangladesh Garmeenphone tidigare inspekterat fabrikerna, men att inspektörerna misslyckats med att upptäcka de svåra arbetsförhållandena. Jon Fredrik Baksaas säger också att Telenor varit dåligt på att se till att bolagets etiska regler verkligen följs och bolaget ska nu vidta åtgärder för att deras underleverantörer av master ska leva upp till bättre standarder.

Källa: Uppdrag Granskning
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078