23948sdkhjf

Inga tjänstemän sägs upp på LKAB

Turordningsförhandlingarna är avslutade och inga tjänstemän sägs upp i moderbolaget.
– Det är väldigt glädjande att vi bedömer klara personalneddragningen utan uppsägningar på grund av arbetsbrist i moderbolaget, säger Grete Solvang Stoltz, personaldirektör på LKAB, i ett pressmeddelande.

Som en del av LKAB:s kostnadsbesparingar föreslog ledningen i februari i år att LKAB ska minska sin personal med 400 tjänster till slutet av första kvartalet 2016. Ungefär lika många tjänstemän som arbetare berörs av neddragningen.

Efter att turordningsförhandlingen för tjänstemän som pågått under hösten har avslutats, står det nu klart att inga tjänstemän i moderbolaget behöver sägas upp för att klara personalneddragningen. Detta löser LKAB istället genom pensionserbjudanden, ej tillsatta vakanser, befattningsmatchningar och externt anställningsstopp.

– Vi har noterat en viss ökning av personer som frivilligt lämnat bolaget under året, vilket är beklagligt men förståeligt. Det har samtidigt inneburit att fler tjänster som ryms inom förhandlad organisation har kunnat användas vid befattningsmatchningar av övertaliga, säger Åse Juhlin, avdelningschef på Human Resources och projektledare för bemanningsprojektet.

Processen fortsätter för metallanställda
Även om inga uppsägningar blir aktuella i nuläget så fortsätter arbetet med personalneddragningen för att uppnå målet på en minskning med 400 personer. Den bedömning som görs är att neddragningen bland de metallanställda kan lösas med att visstidsanställningar avslutas. Detta arbete har pågått parallellt med turordningsförhandlingarna men går nu in i ett mer intensivt skede.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125