23948sdkhjf

Antalet fordon på våra vägar större än någonsin

Det har aldrig funnits fler fordon i trafik än det gör idag. Beståndet av samtliga fordonstyper ökade mellan 2007 och 2006, utom traktorer och bussar.
För bussar minskade också antalet nyregistreringar jämfört med året innan. Alla övriga fordonstyper ökade antalet nyregistreringar.

Idag hålls SIKA :s konferens ”Transporter i förändring” i Stockholm. Där lanseras FORDON 2007 – en ny fordonsstatistisk årsbok som har tema Miljö.

Idag finns det drygt 6,5 miljoner fordon i trafik registrerade i Sverige. Den övervägande delen av dessa, 4,3 miljoner, är personbilar. Fordonsparken har aldrig varit större än nu. Alla typer av fordon i trafik ökar jämfört med föregående år – utom bussar och traktorer.

– Antalet nyregistrerade bussar minskade med hela 28 procent 2007 jämfört med 2006. Bussar i trafik och nyregistrerade bussar har stadigt minskat under tio års tid medan parken av avställda bussar stadigt ökat. Minskningen av just bussar är naturligtvis olyckligt ur miljösynpunkt, säger Maria Melkersson, statistikchef på SIKA.

Fordonsårsboken beskriver utvecklingen av fordonsparken under en längre period, hur den svenska fordonsparken ser ut i ett internationellt perspektiv och presenterar statistik om de nyregistrerade fordonen. De olika politiska målen som är satta för transportsektorn diskuteras också. Fokus ligger på personbilar, lastbilar och bussar, det vill säga de fordonsslag som orsakar störst negativa miljö- och klimatkonsekvenser.

Skrotningen av gamla bilar har uppmuntrats främst för att bli av med gamla bensinbilar utan katalysator. Våren 2007 skrotades extremt många personbilar. När sedan nya skrotningsregler infördes 1 juni blev det mindre fördelaktigt att skrota en bil, skrotningen sjönk radikalt och totalt under 2007 skrotades 52 000 personbilar färre än de två åren innan.

– Man bör vara medveten om att ekonomiska styrmedel är kraftfulla. Även om det handlar om relativt små belopp för en enskild konsument, kan det ge stora effekter på marknaden i sin helhet, menar Maria Melkersson.
SIKA har ansvaret att, med officiell statistik, beskriva fordonsparken och dess utveckling. I FORDON 2007 samlas all SIKA:s årliga statistik över fordon.

Nyhet från Maria Melkersson, statistikchef SIKA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094