23948sdkhjf

Alger ska utplånas med aluminium

Naturvårdsverket vill pröva nya metoder för att stoppa algblomningar i Östersjön. Aluminium kan vara en lösning.
Östersjöns problem med algblomning, övergödning och syrefria bottnar är ett sammanlänkat problem. När Östersjöns bottnar blir syrefria frigörs den fosfor som i syrerika sediment finns i bunden form. Denna lösta fosfor kan på nytt bidra till sommarens algblomningar. Ju större yta syrefria bottnar, desto mer fosfor frigörs som därmed ökar produktionen av blommande alger.

Sven Blomqvist, docent i systemekologi vid Stockholms universitet, jobbar på en radikal lösning för att lösa fosforproblemet. Han vill binda fosforn vid bottensedimenten igen. Det kan man göra genom att tillsätta en kemikalie som fångar in fosforn och håller fast den i en kemisk förening. Kemikalien kan vara aluminium.

Sven Blomqvist jobbar på uppdrag av Naturvårdsverket, men ännu har bara ett fåtal experiment gjorts i liten skala, och det ska både mer pengar och tid till innan aluminium-metoden har undersökts så noggrant att man kan prova den i stor skala. Men han har också andra förslag som alternativ: Man kan tillföra kalcium eller kalk, eller kombinera alla tre metoder.

Källa: SvD samt Naturvårdsverket

www.naturvardsverket.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125