23948sdkhjf

Fortsatta funderingar kring metallbrytning under ytan

Förhandlingarna om att få bryta metall från havets botten fortsätter inom FN.

Många vill bryta metaller från havets botten på internationellt vatten men internationella regler saknas. Frågan diskuteras därför inom FN-organet ISA, International Seabed Authority. Det fanns en del länder som ville att reglerna skulle göras klart under ISAs sommarmöte som nyligen avslutats men majoriteten valde att skjuta upp beslutet till nästa år för att hinna förbereda beslutet bättre och få bättre kunskap om djuphavens miljö.

Sverige är inte medlem i ISAs operationella råd men är ett av de länder som ändå önskade att man avvaktade med regelverket tills mer kunskap finns på plats.

– Vi måste ha ett robust regelverk på plats som ser till att effekterna av djuphavsgruvdriften inte är skadliga för havsmiljön, innan vi överväger att tillåta utvinning av mineraler från havets djup. Den biologiska mångfald som finns i djuphavet är i stort sett okänd för mänskligheten, och vi måste se till att den skyddas och inte förstörs på ett sätt som kan få oförutsedda konsekvenser för havsmiljön och det marina djurlivet, säger klimat och miljöminister Romina Pourmokhtari i ett pressmeddelande.

Hon förklarar samtidigt att havet kan innehålla enorma tillgångar i djuphaven, med mineraler som skulle kunna bidra till genomförandet av klimatomställningen.

Läs mer om konferensen på ISA:s hemsida

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078