23948sdkhjf

Heliumutrustning till Chalmers i Göteborg

Air Liquide levererar heliumutrustning till Chalmers i Göteborg. Air Liquide och Chalmers har tecknat ett avtal som innebär att Air Liquide levererar sitt förvätsknings- och kylsystem Helial, till Chalmers. Avtalet omfattar även installation av diverse kringutrustning. Helial används för att återvinna och förvätska helium.
Systemet kommer främst att användas av avdelningen för kvantkomponentfysik till experiment vid låga temperaturer. Dessa experiment hjälper forskarna att förstå grundläggande kvantfysik och ta fram nya superkänsliga detektorer. Helium används för att nå ner till temperaturer på –269°C d v s nära den absoluta nollpunkten.

Efterfrågan på helium ökar och antalet källor i världen är begränsat. Helium har blivit en bristvara. Helial förvätskningssystem som gör det möjligt att återvinna helium är därför miljövänligt och ekonomiskt.

Helium har många andra applikationsområden inom forskningsvärlden. Det används till bl.a. NMR-scannrar (Nuclear Magnetic Resonance) med vilka man kan göra analyser på atomnivå och inom det medicinska området till MRI-scannrar (Magnetic Resonance Imaging) för skiktröntgen av patienter. I bägge fallen används helium för att skapa en extrem kyla för att därigenom kunna kyla ner stora magneter.

Pressmeddelande från Air Liquide
www.airliquide.se
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079