23948sdkhjf

Kanske framtidens vindkraftverk

Vertical Wind AB, ett litet Uppsalaföretag, tror sig ha lösningen på ett enklare och robustare vindkraftverk. Det liknar inte ”vanliga” vindkraftverk utan mer en gigantisk torkvinda.
Vindkraftverk som går sönder har man hört en del om, och krånglande vindkraftverk är en mardröm för vindkraftsbolagen – inte minst om de ligger långt ute till havs. Det är både dyrt och omständigt att reparera och serva.

Vd för Vertical Wind AB är docent Hans Bernhoff, och han berättar följande:
Fördelen med ett vertikalaxlat vindkraftverk är att det fångar vinden från alla håll och bara har en enda rörlig del. Den tunga generatorn placeras dessutom på marknivå i stället för högt uppe i luften. Hans Bernhoff hävdar att både investeringskostnaden och driftskostnaden blir lägre med ett vertikalaxlat vindkraftverk. Dessutom är det tystare eftersom det snurrar något långsammare. - Kanske stör det djurlivet mindre men det vet vi inte så mycket om ännu.

De allra flesta vindkraftverk i dag är horisontalaxlade med en propellerrotor, och sinnebilden av propellern på dessa är ju också symbolen för förnyelsebar energi i Sverige. Det gör det svårt att komma ut med något nytt.

Forskarna har hittills byggt två mindre vertikalaxlade vindkraftverk på universitetets område i Marsta, och nu vill man bygga det första kommersiella vindkraftverket av den här typen i Sverige. Veritical Wind AB förhandlar nu med flera olika parter, och har nyligen anställd åtta personer och skaffade nya lokaler i Boländerna.

Källa: Uppsala Nya Tidning
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093