23948sdkhjf

200 % prisstigning på kol

Stålverken kan bereda sig på en kostnadschock för kol – priserna höjs med omkring 200 procent, och stålverken kommer därför också att försöka höja sina priser. Konsekvensen blir högre elpriser eftersom även kol till kraftindustrin väntas bli dyrare.
Australien är världens största exportör av kol, och ”down under” har regnet vräkt ner över gruvjätten BHP Billitons väldig kolgruvor de senaste månaderna. Gruvbolaget har varnat för att det extrema vädret minskar brytningen av kol.

Panik syns ha brutit ut hos asiatiska stålproducenter. Koreanska Posco samt japanska Nippon Steel och FJE har accepterat en prishöjning på dryga 200 % för kokskol - eller räknat i dollar: Från knappt 100 dollar till omkring 300 dollar. Den nya prisnivån gäller ett år precis som järnmalmskontrakt. Järnmalmen har även blivit mycket dyrare. Brasiliens världsledande Vale träffade i februari avtal med Nippon Steel och Posco om höjningar med 65–71 procent för olika järnmalmskvaliteter. Järnmalm har därmed stigit med 370 % sedan 2005.

Svenska SSAB har inte avtalen om kol eller järnmalm klara ännu, men man förväntar att nivån kommer att motsvara den internationella. Stålproducenterna måste lägga över starkt ökade råvarukostnader på kunderna, och ökade stålpriser fördyrar i sin tur bl.a. byggande, bilar, kylskåp och andra vitvaror.

Även priserna på kol som går till kraftverk väntas fördubblas och det höjer elpriserna. I Sverige genereras el väsentligt av kärnkraft och vattenkraft, medan fossila bränslen står för 60 % av elproduktionen globalt. Kol är den energikälla som ökat snabbast på 2000-talet, och inte minst i energihungrande Kina har man haft en våldsam utbyggnad av kolkraften.

Källa: E24.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109