23948sdkhjf

Nya regler på väg för miljöbilar

En kommande miljöbilsdefinition sållar ut 6 av 10 miljöbilar, men från regeringshåll har man ännu inga kommentarer om tidpunkten för en gemensam miljöbilsdefinition.
En utredning om en ny miljöbilsdefinition har nu gjorts på Vägverket och lämnats till regeringskansliet. Den nya definitionen ska gälla för statlig upphandling. Utredningens förslag är att den statliga miljöbilsdefinitionen – som gäller för att få 10000 kronorspremien – kompletteras med säkerhet. Det ska krävas fem stjärnor i krockbetyg och två stjärnor i fotgängarskydd från den europeiska säkerhetsorganisationen Euro Ncaps krocktest – samt att alla bilar ska ha antisladdsystem.

60 procent av de totalt 145 bilar som i dag klassas som miljöbilar faller bort i den nya definitionen. Det rör sig mest om småbilar, men även Saab 9-3 Biopower som i dag är tvåa i försäljningsstatistiken av miljöbilar och Volvo C30 i E85-utförande klarar inte den nya definitionen – enligt en genomgång som SvD Näringsliv gjort.

Handläggare på Näringsdepartementet, Kjell Avergren, kommenterar: –Enligt planerna ska den efter ett regeringsbeslut börja gälla redan vid årsskiftet 2008–2009, alltså om nio månader.

Att den nya definitionen kommer att få effekt råder det ingen tvekan om. Miljöminister Andreas Carlgren har –vid flera tidigare tillfällen aviserat en snävare definition av miljöbilar och flera bedömare i branschen tror att den nya föreslagna miljöbilsdefinitionen senare kommer att gälla även för privatpersoner.

Källa: E24.se
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.188