23948sdkhjf

ABB hotas av mutskandal

Bolaget kan nu räkna med böter i hundra-miljoners-klassen efter avslöjning av omfattande muthärvor med förgreningar över hela världen. Mutsmällen pressar verkstadsjätten ABB.
Amerikanska justitiedepartementet och finansinspektionen SEC nystar för högtryck med mutaffärer som rör ABB - suspekta betalningar i syfte för att komma över kontrakt på flera kontinenter såsom Mellanöstern, Europa, Asien och Latinamerika.

ABB räknar nu kallt med att resultatet blir dystert för bolaget och skriver i bolagets årsredovisning som lämnats in till SEC: "Bolaget förväntar sig en ofördelaktig utgång av dessa utredningar och väntar sig att böter kommer att utdömas." Böternas storlek är svår att avgöra, men det kan bli mycket dyrt med tanke på omfattningen av de pågående utredningarna. Bolaget varnar också för att utredningarna kan få andra konsekvenser för affärerna förutom böter. ABB:s image lider också skada av skandalerna, även om ABB själva anmält händelser som upptäckts genom egen intern kontroll, och tydligt tagit avstånd från beteendet i de upptäckta fallen.

Amerikanska myndigheter har inlett en offensiv på området och det påverkar inte bara amerikanska bolag utan även alla företag som är noterade i USA eller står under den amerikanska finansinspektionens tillsyn - bl.a. ABB.

Källa: E24.se
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.112