23948sdkhjf

Kommer SSAB flytta från Sverige?

Enligt SSAB:s VD Olof Faxander, fungerar utsläppsrätterna inte - så nu hotar stålbolagschefen att flytta nysatsningarna utanför Europa.
”Den europeiska handeln med utsläppsrätter minskar inte koldioxiden - i stället flyttar stålindustrin till andra länder”, säger Olof Faxander till Ekonominyheterna.

Företagen i Sverige tilldelas varje år en kvot på hur många ton koldioxid som de får släppa ut gratis, och kvoten för svenska företag är ca.20 miljoner ton. Av dessa 20 miljoner ton, har SSAB tilldelats mer än en tredjedel, och det gör dem till den största miljöboven i Sverige.
Olaf Faxander kritiserar försöken till att minska koldioxidutsläppen, och han menar att handeln med utsläppsrätter gjort att branschen blivit farligt osäker.

”- Man måste ta det globala perspektivet. Om man lägger ner effektiva stålverk i Europa och flyttar dem till mindre effektiva stålverk i tredje världen har man gjort världen en otjänst”, säger Olof Faxander.

Miljöminister Andreas Carlgren hoppas och tror på att det kommer ett globalt klimatavtal nästa vinter – ett avtal som kommer att göra att spelreglerna blir lika för alla.
Intill att detta eventuella klimatavtal kommer på plats, hotar SSAB att lägga sina nyinvesteringar utanför Europa, där betingelserna i dag är mer fördelaktiga.

Anders Carlgren menar att stålindustrin ska inte komma med hot, utan vara med till att lösa de klimathot som har i världen.

Källa: Ekonominyheterna
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.081