23948sdkhjf

LKAB säkrar framtidens gruvdrift

Avtalet mellan Kiruna och gruvbolaget för att bygga ett nytt centrum står nu klart.
LKAB och Kiruna kommun har tecknat ett avtal för att bygga ett nytt centrum i Kiruna. Avtalet är nästa steg i den samhällsomvandling som är en följd av Kirunagruvans expansion.

– Äntligen, nu är vi igång. Vi har fått ett bra avtal på plats och redan i sommar kan vi börja bygga vårt nya centrum. Nu kan vi bygga ett Kiruna som är smartare, effektivare och mer hållbart, säger Kristina Zakrisson (S) kommunstyrelsens ordförande i Kiruna, i ett pressmeddelande.

LKAB invigde 2013 sin nya huvudnivå i Kirunagruvan, 1 365 meter djup. Investeringen på mer än 12 miljarder kronor är en av de största industriinvesteringarna i Sverige i modern tid. Den nya huvudnivån tryggar gruvdriften fram till år 2030-2035 beroende på brytningstakt, men den innebär samtidigt att stora delar av det som idag är Kirunas centrum måste flyttas.

– Avtalet mellan LKAB och Kiruna kommun säkrar framtidens gruvdrift, tryggar framtidens jobb och lägger grunden för en framtid där både LKAB och Kiruna blir framgångsrika, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.126