23948sdkhjf

Ökad malmbas för LKAB innebär hundratals nya jobb

LKAB:s nya fynd ökar malmbasen med 100 miljoner ton mer järnmalm och bolaget räknar med cirka 600 nya jobb.
Nya prospekteringsfynd ökar malmbasen med närmare 100 miljoner ton magnetit i två av LKAB:s nya gruvor i Svappavaara.


– Malmen räcker för produktion i mer än 20 år och vi kan skapa 500 – 700 nya jobb, säger Per-Erik Lindvall, LKAB, direktör teknik och affärsutveckling, i ett pressmeddelande.

100 miljoner ton ny malm betyder 70 miljoner ton mer järnmalmspellets vilket motsvarar tre årsproduktioner för hela LKAB. Efterfrågan är mycket god.

– Det här är Europas största nya järnmalmsprojekt. Våra kunder vill ha mer pellets från LKAB. Våra möjligheter att växa och bidra till en positiv samhällsutveckling ökar med de nya fynden, säger Per-Erik Lindvall.

Stark tillväxmöjlighet
Den största ökningen har säkrats i Leveäniemigruvan med 76 miljoner ton. I Gruvberget ökar malmbasen med 21 miljoner ton. Ökningen är ett resultat av LKAB:s egen prospektering i området under 2013.

Båda fyndigheterna ligger inom industriområdet i LKAB:s tillväxtområde Svappavaara, 4 mil söder om Kiruna. Gruvberget drivs idag med full produktion på 2 miljoner ton per år. För Leveäniemigruvan är en tillståndsansökan inlämnad i januari 2014.

– Vår tillväxtmöjlighet är nu. Marknaden finns, vi har komptens och fantastiska fyndigheter som kan förse kunderna med klimatsmart järnmalm långsiktigt. LKAB:s järnmalmsproduktion har högst miljökrav i världen och det är vi väldigt stolta över. Nu hoppas vi att tillståndsprövningen går snabbt så att vi kan ta tillvara den här möjligheten, säger Per-Erik Lindvall.

Den totala investeringen i Svappavaarafältets tre nya gruvor beräknas till 10 miljarder kronor. Produktionsstart för Leveäniemi är planerad till 2015.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078