23948sdkhjf

Spännande energiseminarium för produktionseffektivisering

Svensk industri står inför stora utmaningar när det gäller energi- och produktionseffektivisering. Behovet och intresset av rådgivning och lösningsorientering tillsammans med en helhetssyn är stort. Därför arrangerade Sverull ett energiseminarium i samarbete med SKF.
Under seminariet, som hölls i Kungens Kurva i Stockholm i december, delade föredragshållare från Sverull, SKF och Jönköping Energi med sig av sina erfarenheter och projekt, där de hjälpt olika företag att lösa produktionsproblem och att öka maskintillgängligheten och energieffektiviteten.

Utveckling kräver förändringar
- Företag överlag måste bli bättre på att se möjligheter i förändringar för att komma framåt i sin utveckling. Det gäller att analysera varför problem uppstår, förstå vilka åtgärder som krävs och vad man måste förändra i verksamheten. Det kanske låter enkelt men är mycket svårare att genomföra i verkligheten, säger Donald Holmgren, f d underhållschef på Jönköping Energi, enligt Sverull.

Anders Kjellberg, regionsansvarig på Sverull, instämmer i att det krävs förändringar för att nå förbättringar. Han har lång erfarenhet av att hjälpa kunder med mekaniska lösningar och inledde seminariet med att berätta om vikten av att arbeta aktivt med energieffektivitet.

- För att stärka vår gemensamma långsiktiga lönsamhet, konkurrenskraft och inte minst reducera vår miljöbelastning måste vi arbeta proaktivt med att hjälpa våra kunder att höja verkningsgraden i sina anläggningar, berättar Anders Kjellberg.

Ökad tillgänglighet
Sverull hjälper sina kunder att beräkna och dimensionera till exempel rem- och kedjetransmissioner där hänsyn tas till energieffektivitet och vilka statiska och dynamiska belastningar som driften genererar på axlarna i systemet. Detta kontrolleras sedan mot de lager som är installerade för att nå optimal livslängd.

- Vi utför även statuskontroller på kilremsdrifter där remskivornas och kilremmarnas profil och kondition mäts tillsammans med uppriktning och remspänning. Kunden får också förslag på åtgärder för att nå bästa möjliga tillgänglighet och verkningsgrad i sin anläggning.

Rätt lagertyp ger ökad livslängd
Johan Larsson, applikationsingenjör på SKF, belyste frågan om varför vissa lager håller medan andra går sönder. Han visade exempel på olika lagerskador, förklarade deras uppkomst, hur det påverkar maskineriet och hur man väljer rätt lager för rätt applikation.

- Att använda rätt typ av lager anpassat för det behov som finns ger inte bara längre lagerlivslängd utan ökar maskintillgängligheten, säger Johan Larsson.

Förbättrade processer
Donald Holmgren delade med sig av sina erfarenheter om Jönköping Energis resa vad gäller att bygga framtidens underhållsorganisation med fungerande processer och flöden.

Jönköping Energi ville förbättra sina arbetsprocesser och ha ännu bättre kontroll över kostnader och tillgänglighet. Donald Holmgren startade ett förändringsarbete och inrättade en styrgrupp med olika kompetenser som skulle beskriva alla processer, följa upp avvikelser och hitta sätt att effektivisera arbetsmetoderna ytterligare.

Donald Holmgren menar att en av de största svårigheterna med förändringsarbete är att det kräver uthållighet.

- Det var en utmaning att få med alla men arbetet har bidragit till att vi kortat revisionsstoppen och att jobben vi utför har en arbetsorder. Resan är inte slut än, den kommer att fortsätta så länge vi vill utvecklas, avslutar Donald Holmgren.

Energiseminariet avslutades med genomgång av kundcase.

- Vi på Sverull kommer erbjuda fler seminarietillfällen eftersom vi alla har ett behov av att vidga våra vyer och få bättre kunskap om vilka möjligheter och lösningar som finns. Vid ett seminarium får man med sig ny information och möjlighet att träffa personer som jobbar med underhålls- produktions- och energieffektivisering i det verkliga livet. Det omöjliga är vad någon inte kan göra tills någon gör det, sammanfattar Anders Kjellberg på Sverull.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11