23948sdkhjf

Minskat PMI

Under december månad sjönk PMI till 52,2.
Enligt ett pressmeddelande sjönk Swedbanks/Silfs Inköpschefsindex, PMI, totalt med 3,8 indexenheter till 52,2 i december. Samtliga ingående delindex, förutom index för leverantörernas leveranstider, bidrog till nedgången. Delindex för produktion svarade för det största negativa bidraget och förklarar drygt halva nedgången. Trots månadens nedgång i flertalet delindex ligger alla delindex, förutom index för sysselsättningen, i tillväxtzonen.

Fortsatt dämpad sysselsättningsutveckling för industrin
Delindex för sysselsättning fortsätter att ”balansera” kring 50-strecket och sjönk till 48,2 i december vilket indikerar en fortsatt dämpad sysselsättningsutveckling inom industriföretagen. Att index för sysselsättningen visar en fortsatt dämpad utveckling indikerar att industriföretagen prioriterar en förbättrad produktivitet. Delindex för leverantörernas leveranstider steg något och noterades över 50-strecket för femte månaden i rad. Samtidigt steg index för lager med 3,9 indexenheter vilket gav ett negativt bidrag till PMI total.

Positivt för produktionsplaner
Index för företagens produktionsplaner ökade till 62,2 från 59,9 i november. Att delindex för både produktion och orderingång har befunnits i tillväxtzonen sedan början av året bidrar sannolikt till företagens ljusa produktionsplaner för det närmaste halvåret.

Ihållande trend för lågt pristryck
Pristrycket i producentledet är fortsatt lågt även om index steg till 53,3 vilket är den högsta nivån sedan mars 2012. Delindex för leverantörernas rå- och insatsvarupriser har gradvis stigit under 2013 och en notering över 50-strecket kan vara en indikation på att denna sjunkande trenden för rå- och insatsvarupriser är på väg att ”bottna ur”.

Index över 50 indikerar tillväxt inom industrin. Under 50 innebär en nedgång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.394