23948sdkhjf

Industrins hållbara omställning stoppas av höga kostnader

Den senaste tidens ökade kostnader är det största hindret för att ställa om till mer hållbara inköp, menar svenska inköpschefer i en undersökning från Swedbank.

De tillfrågade inköpscheferna i rapporten representerar de största företagen inom industri och tjänstesektorn och ingår i Inköpschefsindex, PMI.

Den försvagade kronkursen och de kraftiga ökningarna i insatsvarupriset sätter stora käppar i hjulet för industriföretag som vill ställa om. Men även personal- och kompetensförsörjning och svårigheter att hitta hållbara leverantörer är betydande hinder.

– Att säkerställa att ens underleverantörer är hållbara är en är central del i ett företags hållbarhetsarbete, och har ett stort inflytande på det sammanlagda hållbarhetsavtrycket. Men företagens inköpschefer anser att omställningen går för långsamt. Sex av tio företag att de anser att de behöver öka hastigheten i omställningen enligt dem är det ett antal faktorer som håller tillbaka utvecklingen, säger Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank i en kommentar.

Han fortsätter:

– Kvardröjande störningar i leveranskedjor efter pandemin, en ihållande hög inflation och svag kronkurs påverkar alla företag just nu. Vad detta får för långsiktiga konsekvenser för företagens hållbarhetsarbete är svårt att veta, men på kort sikt är det tydligt att den osäkra världshandeln försvårar omställningen till hållbara inköp.

En tredjedel av inköpscheferna som svarat uppger att man börjat dra ned på antalet leverantörer efter att ha ökat under pandemin. 45 procent av företagen behåller antalet leverantörer oförändrat, vilket kan bero på de trögheter som finns när man ska byta eller förändra antalet leverantörer.

Hälften av industriföretagen uppger i undersökningen att de planerar att öka inköpen från närliggande marknader, vilket gynnar de närliggande marknaderna. Här kan kronförsvagningen, och en mer fragmenterad världshandel, bidra till ökad regional handel, och därmed mer hållbara alternativ.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079