23948sdkhjf

”Mineraljakten 2.0" – ska locka allmänheten till tusentals observationer

Hallå där statsgeolog Hans Selbach apropå Mineraljakten som nu har dragits igång. Nytt för i år är den digitala approachen som SGU hoppas kunna innebära tusentals inskickade observationer.

Vad är nytt i årets mineraljakt?

– Det kallas nu ”Mineraljakten 2.0” för det är första Mineraljakten som genomförs digitalt. Man kan delta genom att registrera sig via App ( Google play eller App-store) eller mineraljakten.se, säger statsgeolog Hans Selbach.

Vilka riktar sig tävlingen åt och varför ska man vara med?

– Tävlingen riktar sig till ”icke-proffs” och vi informerar om mineraler så gott vi kan via våra digitala kanaler – så alla ska kunna informera sig och delta. Det finns fina priser att vinna: Förstapris 75 000 kronor, andrapris 50 000 kronor, ett tredjepris på  25000 kronor och fina tröstpriser. Genom att vara med i tävlingen lär man sig också en hel del om geologi och om samhällets behov av metaller och mineraler på vägen.

Hur många svar förväntar ni er?

– På grund av det nya digitala formatet, där man förväntas skicka foton först, kan det handla om tusentals observationer och hundratals inskickade prov.

Hur viktigt kan ens bidrag bli om det visar sig vara ett intressant fynd?

– Mineraljakten har genom åren lett till hundratals intressanta fynd och i vissa fall också till brytning – så i bästa fall kan man även bidra att förbättra Sveriges och EU:s försörjning av kritiska mineraler!

Vad är Mineraljakten?

Vad? Mineraljakten är en tävling som arrangeras med målet att engagera allmänheten i att hitta potentiella fyndigheter av kritiska och strategiska metaller och mineraler, samt att sprida geografisk kunskap.

Vem? Vem som helst, utom personer som är anställda vid företag som arbetar professionellt med prospektering och liknande, kan delta.

Hur? Du letar efter block som du tror kan vara intressanta, tar en bild, som inklusive koordinater, skickas in till tävlingen.

När? Tävlingen pågår fram till den 30 september.

Mer info: Fullständiga tävlingsregler och mer information finns på Mineraljakten.se

Källa: Mineraljakten.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078