23948sdkhjf

PMI visar långsam förbättring inom industrin

Under augusti månad steg PMI TILL 52,2, vilket innebär en långsam konjunkturförbättring inom industrin.
Swedbanks/Silfs inköpschefsindex, PMI, steg med 0,9 indexenheter till 52,2 under augusti, enligt företagens rapport. Index över 50 indikerar tillväxt inom industrin, därmed visar augustis siffror en svag konjunkturförbättring. PMI under 50 innebär en nedgång.

Stabilitet inom industrin
Utvecklingen av de ingående delindex visade att tre av fem index steg under månaden samtidigt som delindex för lager och produktion gav ett negativt bidrag till PMI-totalt. Det är fjärde månaden i rad som PMI-totalt noteras i tillväxtzonen vilket indikerar att den svenska industrikonjunkturen stabiliserats under sommaren.

Orderingången och sysselsättningen bäst
Delindex för orderingången och sysselsättningen svarade för de största positiva bidragen, 0,7 indexenheter vardera, till uppgången av i PMI-totalt. Orderingången från exportmarknaden steg medan den dämpades från hemmamarknaden. Den förbättrade orderingången gav även ett positivt avtryck i företagens orderstockar.

Minskar personalstyrka
Företagens produktionsplaner steg till 58,5 från 55,6 i juli. Delindexet för sysselsättningen steg med 3,3 indexenheter till 48,2 i augusti och visar att industriföretagen alltjämt minskar personalstyrkan, om än i minskad styrka. Index för produktionen ligger klart över 50-nivån, även om en nedgång noterades under månaden, vilket antyder att produktiviteten i industrin fortsätter att förbättras.

Svagt tryck på pris
Prisökningstrycket i producentledet är fortsatt lågt även om index steg med 3,8 indexenheter till 48,6 i augusti. Pristrycket är fortfarande dämpat vilket kan förklaras av ett relativt svagt efterfrågetryck i leverantörsledet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078