23948sdkhjf

SGU flyger – mer än vanligt

SGU har inlett årets geofysiska flygmätningar som tack vare ökat anslag blir fler än vanligt.

Som Metal Supply rapporterat om tidigare har regeringen ökat anslagen för SGU rejält, och det innebär att att säsongens geofysiska flygmätningar blir fler än vanligt.

– Vi har fått kraftigt ökade regeringsanslag vilket möjliggör utökade mätningar. Särskilt fokus ligger på att hitta malmpotentiella områden för framtida brytning av de metaller och mineral som är avgörande för klimatomställningen. Det är helt i linje med EU-förordningen om kritiska råvaror som blir svensk lag på torsdag, den 23 maj, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén i ett pressmeddelande.

Från och med nu fram till augusti kommer flygningarna att pågå under goda väderförhållande. Genom att flyga lågt kan SGU samla in information om jordens magnetfält, naturligt förekommande gammastrålning och markens elektriska ledningsförmåga.

– Vi kommer att flyga på 60 meters höjd över marken med 200 meter mellan varje flyglinje. I mätområdet i Västernorrlands län kommer vi att flyga i nordsydlig/sydnordlig riktning, säger Henrik Johansson, statsgeofysiker vid SGU och ansvarig för flygmätningarna, i en kommentar.

Informationen som framkommer under mätningarna blir underlag till prospekteringar av malm-, metall och industrimineralförekomster och kan även underlätta planering infrastruktur och ge information om grundvattenförekomster.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063