23948sdkhjf

Sista ordet inte sagt i affären som kan skapa världens största kopparproducent

BHP vill köpa men Anglo American är inte intresserade, åtminstone inte än.

Nyligen rapporterade vi att gruvjätten Anglo American sagt nej till ett bud från från branschkollegan BHP. Nu har BHP lagt ett nytt bud på Anglo om runt 34 miljarder pund, vilket är en höjning med 10 procent från det första budet, men blev återigen nekat då Anglo anser att det fortfarande signifikant undervärderar bolaget.

Det senaste reviderade budet krävde att Anglo sålde sina aktier i järn- och platina-tillgångar i Sydafrika, en strukturaffär som Anglo säger är oattraktiv.

– BHP lade fram ett reviderat förslag till Anglo Americans styrelse som vi starkt tror skulle vara en win-win för BHP:s och Anglo Americans aktieägare. Vi är besvikna över att detta andra förslag har förkastats, säger BHP:s vd Mike Henry i en kommentar.

Trots att budet avslogs på nytt fortsätter BHP att anse att ett samgående mellan bolagen kommer gynna både Anglo American och BHP.

Investerare i de båda bolagen förväntar sig att BHP åter igen ska höja sitt bud och möjligen lägga till en kontant del i budet uppger Reuters.

– Språket i meddelandet tyder på att det inte är det bästa och slutliga erbjudandet, säger Todd Warren, en portföljförvaltare på Tribeca Investment Partners, som äger Anglo-aktier.

BHP har till den 22 maj på sig att lägga fram ett bindande bud på Anglo eller dra sig ur enligt brittiska budregler.

Under tiden meddelar Anglo American att bolaget planerar att avyttra eller knoppa av sitt diamantbolag De Beers.Enligt Anglo American väntas en sådan åtgärd förbättra den strategiska flexibiliteten för båda verksamheterna, framgår det av ett pressmeddelande.

Vidare uppger sig Anglo American också vilja knoppa av sin platinaverksamhet på ett “ansvarsfullt och ordnat sätt”, i syfte att förbättra aktieägarvärdet, samt avyttra kolverksamheten för ståltillverkning. Den senare uppges möta ett starkt intresse från köpare.

Anglo Americans planer kan ses mot bakgrund av att man framöver vill satsa på färre metaller.

– Vi fastställde våra tydliga strategiska prioriteringar tidigare i år - operativ excellens, portföljförenkling och tillväxt. Vårt beslut att fokusera Anglo Americans portfölj på vår tillgångsbas i världsklass inom koppar och premiumjärnmalm markerar en viktig ny fas i genomförandet av vår strategi, kommenterar vd Duncan Wanblad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125