23948sdkhjf

Världens första fossilfria stålpulver lanseras av SSAB

SSAB tar ytterligare ett steg mot den gröna omställningen. Nu lanseras "SSAB AM Tough Zero", ett världsunikt stålpulver utan fossila koldioxidutsläpp.

SSAB har skapat ett utsläppsfritt stålpulver, världens första, som har tillverkats av återvunnet stål. Stålet gör det möjligt att 3D-printa unik design i stål utan fossila koldioxidutsläpp.

– Nu bryter vi ny mark inom 3D-printat stål. SSAB har redan visat att det är möjligt att producera stål utan fossila koldioxidutsläpp. Nu kombinerar vi utsläppsfritt stål med pulverteknologi och banar väg för tillverkning av hållbara 3D-printade föremål där endast uppfinningsförmågan sätter gränser, säger Johnny Sjöström, divisionschef för SSAB Special Steels, i ett pressmeddelande.

Vissa utvalda kunder har redan fått ett smakprov av prototyper av det nya stålpulvret, till exempel 3D-printade HT Laser den första komponenten för en skogsmaskin och Triwa har lanserat den första konsumentprodukten tillverkad av fossilfritt stålpulver – ett armbandsur.

– Genom att 3D-printa höghållfasta stålkomponenter kan man minska mängden råmaterial som används samtidigt som slutprodukten blir lättare och får förbättrad funktion. Det är särskilt viktigt för branscher som
exempelvis fordonsbranschen eller tillverkare av tunga maskiner, där man vill få ner vikten, öka prestandan och minska sitt koldioxidavtryck, säger Jesper Vang, chef för SSABs pulverteknologi.

Stålpulver uppges passa produktionen i flera olika branscher och vara perfekt för begränsade serier av skräddarsydda komponenter eller reservdelar som kräver hög strukturell integritet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.43