23948sdkhjf

Ytterligare ett steg framåt vid finska batterimineralgruvan

Nu meddelar det svenska gruvbolaget Eurobattery Minerals att man inleder processdesign för anrikningsverket vid batterimineralprojektet i finska Hautalampi.

Eurobattery Minerals vision är att göra Europa självförsörjande på ansvarsfullt utvunna batterimetaller, som kobolt, koppar och nickel. Fokus ligger på att realisera flera batterimineralprojekt i Europa för att leverera kritiska råvaror och bidra till en renare värld.

– Jag är väldigt nöjd över att se framstegen vid vårt batterimineralsprojekt i Finland. Förutom att färdigställa miljötillståndsprocessen under Q1-2024, är utvecklingen av anrikningsverket en mycket viktig del av vårt arbete för att kunna tillhandahålla ansvarsfullt utvunna batterimineraler från vår finska gruva och därmed göra Europa mindre beroende av konfliktmineraler, säger Roberto Garciá Martínez, vd på bolaget, i en kommentar.

Vi har tidigare skrivit om nickel-kobolt-kopparprojektet i Hautalampi här.

Fakta:

Anrikningsverket för förädling kommer att bestå av ett system med krossverk (krossning och malning), produktion av kopparkoncentrat via flotation, produktion av nickel-kobolt-koncentrat via flotation, eliminering av svavel samt hantering av anrikningsavfall. 

Anrikningsverket i Hautalampi är utformat för att årligen producera 21 000 ton Ni 7 %-/Co 1,9 %-koncentrat och 5 000 ton Cu 25 %-koncentrat under den förväntade gruvdriften på 12 år. Anläggningen är dimensionerad för 500 000 ton per år.

Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079