23948sdkhjf

Nickel-kobolt-kopparprojektet går allt snabbare

Eurobattery Minerals köper 40 procent av det finska batterimineralprojektet Hautalampi.

Det handlar om en 40-procentig andel i FinnCobalt, bolaget som äger marken och alla gruvrättigheter för det finska nickel-kobolt-kopparprojektet Hautalampi.

Det är första gången Eurobattery Minerals utnyttjar sin option att stegvis förvärva 100 procent av aktierna i FinnCobalt. Förvärvet ska ha stor betydelse för utvecklingen av företaget och för att nå dess mål att etablera en gruva för batterimineraler, följt av produktion och försäljning av kritiska batterimineraler med start 2023. Senast 2024 avser Eurobattery Minerals ha förvärvat 100 procent av aktierna.

– Jag är stolt och glad över att dela nyheten om vårt första steg för att nå vårt mål att förvärva 100 procent av batterimineralsprojektet i Hautalampi. Idag är vi ett stort steg närmare vårt mål att tillhandahålla ansvarsfullt utvunna batterimineraler från Europa till den europeiska fordons- och energimarknaden, säger Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals i ett meddelande.

Hautalampigruvan ska dra nytta av befintlig infrastruktur. Projektet ligger i samma område som koppargruvan Keretti där koppar utvanns mellan år 1912 och 1989. Hautalampis malmkropp ligger parallellt och ovanför den exploaterade kopparfyndigheten. Befintlig infrastruktur ovan och under mark, inklusive en högspänningsledning, betongfundament och vägar är viktiga fördelar i projektet.

Cirka 10 till 15 miljoner euro (cirka 105 till 158 miljoner kronor) har investerats i Hautalampi av tidigare ägare, inklusive 26 000 meter kärnborrning och en nerfartsramp samt ytterligare 2 100 meter underjordiska arbeten, mineralresurs- och mineralreservberäkningar, flera studier av mineralutvinning och en lönsamhetsstudie. De tidigare investeringarna gör det möjligt för FinnCobalt och Eurobattery Minerals att snabbt driva projektet framåt.

Gruvprojektet Hautalampi ligger i gruvområdet Outokumpu i östra Finland. Genom förvärvet har Eurobattery Minerals även erhållit ytterligare två reservationer för prospektering för de mycket malmpotenta prospekteringsområdena i Hietajärvi och Varislahti. Områdena ligger i nära anslutning till Hautalampiprojektet och båda har visat sig innehålla liknande bergformationer som i Hautalampi innehållande nickel, koppar och kobolt.

Det svenska gruvbolaget Eurobattery Minerals vision är att göra Europa självförsörjande på
ansvarsfullt utvunna batterimineraler. Företagets fokus är att realisera ett flertal nickel-koboltkopparprojekt i Europa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Lista: Världens största kopparproducenter 2022
Svensk gruvstatistik: Stabilt år, trots skakig omvärld
Metallbörsen i veckan
Plåtföretaget först ut i Skandinavien med nya lasern
Ny vd inom Sandvik-koncernen
Här vill ny arbetskraft arbeta och bo – uppförsbacke för norr

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156