23948sdkhjf

Vd:n storinvesterar när andra bromsar: ”Står rustade när det vänder”

Det turbulenta 2023 har nått sitt slut och 2024 har precis börjat. Marie Johnsson, vd på Gängteknik Lego & Metall, berättar för oss om företagets storsatsningar under det osäkra 2023 och om vikten av att se ljust på framtiden.

Gängteknik Lego & Metall rullgängar, bockar tråd och automatpressar plåt, både i fullproduktion och legotillverkning. Kunderna finns inom alla branscher, berättar Johnsson, något som gör de mindre sårbara.

Året 2023 innebar en del stora satsningar, bland annat en ny maskin – och inte vilken som helst.

– Nu har vi breddat oss och köpt en av Nordens största gängmaskiner för att konkurrera med övriga Europa på de stora och avancerade produkterna.

Under året har Gnosjöföretaget också fördubblat sin produktionsyta.

– 2023 har varit helt fantastiskt vad gäller nya grejer, säger Johnsson.

Hon berättar att företaget haft en tillväxtkurva på mellan 20 och 50 procent de senaste åren.

– Just i år har vi växt marginellt, men med tanke på världsläget så är det som det är. Men jag kan inte påstå att jag känt av någon lågkonjunktur utan snarare att man varit väldigt avvaktande. Branschen vill veta vad som kommer att hända 2024.

Däremot har företaget satsat hårt, trots en annars osäker och avvaktande bransch, och förra årets tillbyggnation känns helt rätt, menar vd:n.

– Vår mastodontinvesteringen gör att vi nu står rustade när det vänder.

Generellt beskriver Johnsson 2023 som ett positivt år för företaget. Nya, större kunder och nya ytor har växt fram. 2024 har de räknat på ganska stora projekt som också innebär en ljus framtid. Men tillväxt är också påfrestande, understryker hon.

– Den tillväxten vi går igenom är påfrestande på både organisationen och ekonomin. Det kostar att växa. Men i det stora hela är det är ju roliga utmaningar!

Vi är precis i början på 2024 – hur tror du att året kommer att bli?

– Jag tror att vi får ett ganska bra år. Jag har stämt av med kunderna och de känner att prognoserna ser okej ut och vi räknar också mot nya kunder, så jag ser en tillväxt på gängteknik 2024.

Men för branschen i stort kan det bli ett avvaktande år, tror hon, där första halvåret kommer att likna 2023. Däremot gissar Johnsson att det kan tuffa på i slutet av året.

– Nu går ekonomin på rätt håll så att det känns som att marknaden blir lite lugnare och att man vågar släppa på bromsen.

För Gängteknik Lego & Metall är det stora investeringar som gäller även nästa år. En av de största satsningarna är på automation.

– Jag ser en ljus framtid och vi är glada och nöjda över de nya produktionslokalerna.

Att lyfta det positiva är Marie Johnssons paroll.

– Nyheter som att konkurserna ökar påverkar mig negativt, så jag har slutat lyssna. Som entreprenör vill jag inte höra sådant, utan jag kör på. Så länge det jag gör fungerar, så fungerar det. Vi måste lyfta det positiva för annars blir negativiteten en sanning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094